معرفی انواع اسانسور و نوع کاربری آنها
وجود دارد که هر کدام از آن ها، در یک گروه خاص قرار می گیرند. چاله آسانسور، میزان ارتفاع، ویژگی های ساختمان، محل قرارگیری آسانسور و … از جمله رایج ترین دسته بندی های انواع آسانسور ها می باشد. در ادامه، بیشتر درباره ی این موضوعات، اطلاعات کسب خواهیم نمود. اگر علاقه دارید این مفاهیم را دریافت کنید، توصیه می کنیم تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
دسته بندی انواع آسانسور بر اساس چاله
انواع آسانسور ها بر اساس چاله یا به صورت تخصصی، بر اساس مکانیسم چاله، به 4 دسته تقسیم می شوند:
- آسانسور هیدرولیک
- آسانسور کششی
- آسانسور بالابرنده
- آسانسور شیشه ای
هر کدام از این موارد، دارای ویژگی های خاص خود می باشند. به ترتیب با آن ها آشنا می شویم. مورد نخست از انواع آسانسور بر اساس چاله، مربوط به آسانسور های هیدرولیکی می باشد. ساز و کار این آسانسور ها، بدین صورت می باشد که توسط یک پیستون به سمت بالا حرکت داده می شود. این نوع از آسانسور ها بیشتر برای ساختمان هایی با تعداد طبقات محدود ( حداکثر تا 8 طبقه ) مناسب می باشد. حداکثر سرعتی که این نوع از آسانسور ها می توانند ارائه دهند، 200 فوت در دقیقه می باشد. نکته ی مهم در این رابطه، این می باشد که موتورخانه این آسانسور ها، در پایین ترین منطقه و در نزدیکی چاله، واقع می باشد.
خود آسانسور هیدرولیکی، به دو زیرمجموعه تقسیم می شود. نخست گونه ای مرسوم از این آسانسور ها می باشد که دارای یک طناب قرقره در زیر چاله آسانسور بوده و هنگامی که آسانسور به سمت پایین می آید، پیستون جمع شده را در خود جای می دهد. مورد دوم، آسانسور های هیدرولیکی بدون چاله می باشند. پیستون ها در این نوع از آسانسور ها، در اطراف کابین واقع شده و به سه شکل تلسکوپی، غیر تلسکوپی و طنابی تقسیم بندی می شوند. تفاوت این حالت ها در مقدار حرکت می باشد. آسانسور تلسکوپی به میزان 50 فوت، غیر تلسکوپی به میزان 20 فوت و طنابی نیز 60 فوت را طی می کنند. این نوع از آسانسور با توجه به موارد گوناگونی، انتخاب و نصب می شوند.
آسانسور های هیدرولیکی کششی
دومین دسته از انواع آسانسور های هیدرولیکی، آسانسور های کششی می باشند. موتور نصب شده بر روی این آسانسور ها، در قسمت بالایی چاله قرار داشته و توسط یک طناب که به دور یک چرخ که شکل و شمایل دایره ای دارد، حرکت داده می شود. دلیل اصلی استفاده از این سبک آسانسور ها، این موضوع می باشد که آسانسور های هیدرولیکی کششی، مناسب ارتفاعات زیاد بوده و می تواند ساختمان هایی با ارتفاع زیاد را پوشش دهد. لازم به ذکر است که این نوع از آسانسور ها، دارای سرعت بیشتری نسبت به دسته قبلی می باشند. دسته بندی آسانسور های هیدرولیکی کششی، به شرح زیر می باشد:
- آسانسور های کششی گیربکس دار
- آسانسور های کششی گیرلس
- آسانسور های فاقد موتورخانه
در دسته نخست از انواع آسانسور های هیدرولیکی کششی، شاهد نوعی از آسانسور می باشیم که دارای گیربکس می باشد. این گیربکس به موتور متصل شده و توسط چرخی که طناب به دور آن پیچیده می شود، باعث حرکت آسانسور می شود. میزان سرعت حرکت در این آسانسور ها تا میزان 500 فوت در دقیقه می باشد.
دسته دوم، مربوط به آسانسور هایی می باشد که فاقد گیربکس می باشند ( گیرلس ). کارایی این آسانسور ها نیز مانند گیربکسی بوده اما نکته ی مهم، سرعت حرکت آن ها می باشد که می توانند تا میزان 2000 فوت در دقیقه حرکت کنند.
سرانجام دسته ی آخر، مربوط به آسانسور هایی می باشد که فاقد موتورخانه هستند. در واقع این دسته از انواع آسانسور های هیدرولیکی کششی، موتورخانه ندارند. این آسانسور ها به مرور زمان، طرفداران زیادی را به خود جذب کرده است. البته یکی از معایب اصلی این نوع از آسانسور، این می باشد که به دلیل استفاده از نردبان، ارائه خدمات برای آن سخت تر از سایر موارد می باشد.
انواع آسانسور ؛ بالابرنده
یکی دیگر از انواع آسانسور، بالابرنده می باشد. این نوع از آسانسور ها معمولا دارای دستگاه تامین برق می باشند و از آن برای کارکرد موتور احتراقی یا الکتریکی بهره برده می شود. لازم به ذکر است که این دست از آسانسور ها، معمولا برای ساختمان های در حال ساخت یا پروژه های مرتفع به کار گرفته می شود. به عنوان مثال می توان از آسانسور بالابرنده برای ساخت یک قطعه در پالایشگاه یا کارخانه ها استفاده کرد.
آسانسور شیشه ای
دسته آخر از انواع آسانسور ها بر اساس چاله، مربوط به آسانسور های شیشه ای می باشد. این آسانسور ها که به اصطلاح پانوراما نیز نامیده می شوند، توسط کنترل فشار هوا حرکت می کند. در واقع برای حرکت این آسانسور، از علم فیزیک و قوانین آن استفاده شده است. بوسیله توربین های خلا که درون ساز و کار این وسیله قرار دارند، آسانسور به سمت بالا یا پایین حرکت می کند. این آسانسور ها به این دلیل که به چاله نیازی ندارند و حجم کمی را نیز اشغال می کنند، برای ساختمان های کنونی بسیار مناسب و ایده آل می باشد.
دسته بندی انواع آسانسور بر اساس میزان ارتفاع ساختمان
نوع دیگری از انواع آسانسور ها بر اساس میزان ارتفاع ساختمان تقسیم بندی می شوند. این دسته بندی به 3 گروه کم ارتفاع که شامل یک الی سه طبقه می باشد، ارتفاع متوسط که شامل چهار الی یازده طبقه می باشد و پر ارتفاع که شامل بیش از دوازده طبقه می باشد، تقسیم بندی شده است.
معمولا در ساختما هایی که کم ارتفاع می باشند، برای اینکه مقدار هزینه ها کاهش یابد، از آسانسور های هیدرولیکی استفاده می کنند. در ساختمان هایی با ارتفاع متوسط، از آسانسور های کششی گیربکس دار استفاده می شود. سرانجام در دسته ی آخر یعنی ساختمان هایی با ارتفاع زیاد، از آسانسور های گیرلس استفاده می شود.
پیشنهادی : درصورتی شما به برق کشی ساختمان علاقمند هستید میتوانید از مقاله دتکتور دودی چیست؟ اطلاعات نو کسب کنید.
دسته بندی انواع آسانسور بر اساس نوع ساختمان و کاربری
یکی دیگر از رایج ترین دسته بندی انواع آسانسور، بر اساس نوع ساختمان و کاربری آن می باشد. حتما تا به حال متوجه شده اید که در هر ساختمانی، نوع خاصی از آسانسور مورد استفاده قرار می گیرد. به عنوان مثال، در بیمارستان ها آسانسور های خاصی استفاده می شود که توانایی و حجم مناسب برای حمل بیمار با تخت را داشته باشد. از طرفی، برخی از آسانسور ها در مراکز خرید وجود دارند که ماشین را به طبقات بالاتر حمل می کنند. این آسانسور ها در پارکینگ ها نیز وجود دارند. این دسته بندی به شرح زیر می باشد:
- آسانسور های بیمارستانی: در این آسانسور ها، باید ویژگی های خاصی وجود داشته باشند. به عنوان مثال، باید حجم کافی برای جایگیری تخت یا برانکارد در این آسانسور ها وجود داشته باشد. همچنین حرکت نرم و آرام، مصرف کم برق و عدم نیاز به برق به هنگام قطع شدن برق، از دیگر ویژگی هایی می باشد که این آسانسور ها باید داشته باشند.
- آسانسور های مسکونی: این نوع از آسانسور ها، در مجتمع های تجاری، صنعتی و مسکونی استفاده می شود. این نوع از آسانسور ها، معمولا حجم کمی دارند و برای تعداد طبقات کم، قابل استفاده می باشند. نوع آسانسوری که از آن ها در این مورد استفاده می شود، شیشه ای، الکتریکی یا هیدرولیکی می باشد.
- آسانسور کشاورزی: این نوع از آسانسور ها، معمولا برای حمل محصولات کشاورزی به سیلو ها مورد استفاده قرار می گیرد. این آسانسور ها توانایی حمل بار های سنگین را دارند و می توانند به صورت افقی، عمودی و شیب دار، حرکت کنند.
جمع بندی نهایی
قطعا تولید آسانسور، از جمله مواردی می باشد که خیال انسان را در دوره کنونی با توجه به ارتفاع زیاد ساختمان ها، راحت کرده است. در واقع این وسیله، باعث شده است به سرعت و به راحتی هر چه تمام تر، شخص از یک ارتفاعی به ارتفاع دیگر منتقل شود. در این مقاله، به تشریح انواع آسانسور پرداختیم. آسانسور ها بر اساس موارد زیادی همچون چاله، میزان ارتفاع و نوع کاربری، به دسته بندی های مختلفی تقسیم می شوند. هر کدام از این موارد به صورت کامل و جامع در این مقاله تشریح شده اند. البته که علاوه بر موارد فوق، موارد دیگری از آسانسور و دسته ی بندی آن وجود داشته اند اما در این مقاله، تنها به ذکر مهم ترین آن ها بسنده شد. قطعا این موارد، بیشترین استفاده را برای افراد عام، دارد.
دیدگاهتان را بنویسید