مقایسه سیستم اعلام حریق آدرس پذیر و متعارف

سیستم اعلام حریق متعارف و کاربرد آن
سیستم اعلام حریق متعارف، با تشخیص منطقه ای که دچار حریق شده، از تخریب بیشتر ساختمان ها جلوگیری می کند. این سیستم، یکی از سیستم های قدیمی اعلام حریق بوده که هنوز هم در بسیاری از مکانها کاربرد دارد. برای این نوع سیستم ها می توان تا 48 منطقه تعریف کرد. به این ترتیب، زمانی که یکی از مناطق دچار حریق شود، این سیستم با هشدار آتش سوزی، افراد را از وجود حریق در منطقه مورد نظر باخبر می کند. با مقایسه سیستم اعلام حریق آدرس پذیر و متعارف می توان متوجه شد که از این نوع سیستم اعلام حریق، بیشتر در مکان های کوچک و با تراکم جمعیت کم استفاده می شود. همچنین، این نوع سیستم ها کاربری صنعتی نداشته و برای محیط های بزرگ مناسب نیستند.
برای استفاده از این سیستم اعلام حریق در ساختمان های چند طبقه، باید هر طبقه را یک ناحیه در نظر گرفت. حتی موتورخانه و اتاقک آسانسور نیز باید به عنوان ناحیه های جداگانه در نظر گرفته شوند. البته بزرگترین عیب این نوع سیستم های اعلام حریق این است که محل دقیق حریق را مشخص نکرده و تنها یک محدوده کلی را شناسایی می کنند. هرچند این مشکل در مکان های کوچک اهمیت زیادی ندارد، اما برای ساختمان های بزرگ بسیار مهم بوده و عدم تشخیص محل دقیق حریق، ممکن است باعث تخریب و آسیب های جدی به قسمت های مختلف ساختمان شود.
آژیر، شستی، پنل اعلام حریق، فلاشر و انواع دتکتورها، از جمله قطعاتی هستند که باید در مدار سیستم اعلام حریق متعارف قرار بگیرند. انتخاب تعداد ناحیه های مورد نظر و اختصاص هر یک از این ناحیه ها به طبقات مختلف یک ساختمان، به نظر کاربر بستگی خواهد داشت.

سیستم اعلام حریق آدرس پذیر
در این نوع سیستم های اعلام حریق، هر یک از قطعات موجود دارای یک آدرس مشخص می باشند. با این ویژگی، شناسایی محل دقیق حریق بسیار راحت است. مقایسه سیستم اعلام حریق آدرس پذیر و متعارف نشان می دهد که استفاده از سیستم های آدرس پذیر بسیار به صرفه تر و مطمئن تر می باشند. اجزای مختلفی مانند کنترل پنل، انواع دتکتور، آژیر، شستی و بیم دتکتور، همگی آدرس پذیر بوده و به صورت حلقه ای در مدار قرار می گیرند. البته تعداد حلقه ها از 1 تا 4 عدد متفاوت بوده و قیمت سیستم اعلام حریق نیز با توجه به تعداد همین حلقه ها تغییر می کند. بیشترین تعداد قطعاتی که می توان روی هر حلقه قرار داد، 128 قطعه است. طول حلقه ها نیز متنوع بوده و در برخی برندها 1500 متر است. البته این طول تا 3000 متر نیز قابل افزایش خواهد بود.
سیستم های اعلام حریق آدرس پذیر به دلیل دقت زیاد و قابلیت اطمینان بالایی که دارند، توجه بسیاری را به خود جلب کرده اند. همچنین، با مقایسه سیستم اعلام حریق آدرس پذیر و متعارف مشخص می شود. که پیدا کردن عیب و ایراد فنی در سیستم آدرس پذیر بسیار آسان می باشد. بعلاوه، وجود عیب، به کل سیستم آسیب وارد نمی کند.
همچنین، با استفاده از سیستم های اعلام حریق آدرس پذیر می توان رویدادها را ضبط و ذخیره نمود. به این ترتیب، در زمانی دیگر، می توان برای اطلاع از عملکرد سیستم اعلام حریق، این داده ها را بررسی کرد.

تفاوت سیستم اعلام حریق آدرس پذیر و متعارف
با مقایسه سیستم اعلام حریق آدرس پذیر و متعارف می توان فهمید که در سیستم اعلام حریق آدرس پذیر، تمام وسایلی که به سیستم متصل می شوند، دارای آدرسی مشخص می باشند. به این ترتیب، در هنگام آتش سوزی، وسیله ای که حریق را زودتر تشخیص دهد، اطلاعات مربوطه را به سیستم مرکزی ارسال می کند. با این قابلیت، محل دقیق آتش سوزی سریع مشخص شده و می توان برای مهار آن به موقع اقدام کرد.
در مقابل، در سیستم اعلام حریق متعارف، محل دقیق آتش سوزی مشخص نمی شود، اما می توان محدوده کلی حریق را مشخص کرد. به طور مثال، با امکان منطقه بندی موجود در سیستم اعلام حریق متعارف، می توان به هر طبقه از ساختمان مورد نظر یک “منطقه” را اختصاص داد. به این ترتیب، با روشن شدن چراغ “منطقه” مربوط به هر طبقه، می توانیم بفهمیم که آتش در کدام طبقه به وقع پیوسته، اما نمی توان محل دقیق آن را مشخص نمود.
از طرفی، پس از مقایسه سیستم اعلام حریق آدرس پذیر و متعارف متوجه می شویم که اگر در قسمتی از مدار سیستم اعلام حریق آدرس پذیر ایراد فنی و یا قطعی صورت پذیرد، کل سیستم مختل نشده و عیب تنها مختص به همان قسمت است.
علاوه بر این، با مقایسه سیستم اعلام حریق آدرس پذیر و متعارف می توان دریافت که نصب سیستم اعلام حریق آدرس پذیر بسیار آسانتر از سیستم اعلام حریق متعارف است. نصب آسان به دلیل وجود لوپ( حلقه) در ساختار سیستم اعلام حریق آدرس پذیر است. در نتیجه، کابل کشی برای این سیستم به زمان کمتری نیاز خواهد داشت.

کاربری متفاوت
با مقایسه سیستم اعلام حریق آدرس پذیر و متعارف مشخص می شود که یکی دیگر از تفاوت های سیستم اعلام حریق متعارف و آدرس پذیر، در نوع کاربری آنها می باشد؛ اغلب، سیستم های اعلام حریق آدرس پذیر در ساختمان های بزرگ بیشتر به کار برده می شوند تا در صورت وقوع حریق، قبل از تخریب کل ساختمان بتوان محل حریق را شناسایی نمود. در مقابل، استفاده از سیستم اعلام حریق متعارف، بیشتر در مکان های کوچک متداول است.
مقایسه سیستم اعلام حریق آدرس پذیر و متعارف از نظر کابل کشی
زمانی که به مقایسه سیستم اعلام حریق آدرس پذیر و متعارف می پردازیم، به تفاوت دیگری نیز پی خواهیم برد. تفاوت دیگر سیستم اعلام حریق متعارف و آدرس پذیر، در سیم کشی این دو سیستم است. در سیستم اعلام حریق آدرس پذیر، تمام تجهیزات سیستم و همچنین پنل مرکزی، در یک حلقه به صورت پشت سر هم قرار گرفته اند. این درحالی است که سیم کشی سیستم اعلام حریق متعارف به صورت ستاره ای انجام می شود. گذشته از آن، سیستم اعلام حریق آدرس پذیر به کابل کشی کمتری نیاز دارد. علت آن است که در این نوع سیستم اعلام حریق، قطعات در یک حلقه قرار داشته و به کاربر اجازه می دهند بدون کابل کشیِ اضافه، قطعه ای را به حلقه سیستم اضافه کند.
البته باید در نظر داشت که نوع سیم مصرفی برای کابل کشی این دو نوع سیستم با هم تفاوتی نداشته و تنها تفاوت، مربوط به نوع کابل کشی است. به همین دلیل، کابل کشی سیستم اعلام حریق متعارف، به زمان بیشتری نیاز دارد.

مقایسه سیستم اعلام حریق آدرس پذیر و متعارف از نظر قیمت
از نظر قیمت، سیستم اعلام حریق متعارف قیمت کمتری دارد. البته، منظور از قیمت کمتر، تجهیزات ارزانتر این نوع سیستم است؛ در حالیکه نصب این نوع سیستم های اعلام حریق، به دلیل سیم کشی ستاره ای، کمی زمانبر بوده و هزینه بیشتری دارد. علت این است که باید هر قطعه را به صورت جداگانه به پنل اصلی متصل نمود. اما معمولا سیستم اعلام حریق آدرس پذیر برخلاف قیمت بالاتری که دارد، عملکرد بهتری برای تشخیص محل حریق از خود نشان می دهد. همین امر موجب شده تا افراد، بیشتر از این نوع سیستم اعلام حریق در ساختمان های خود استفاده کنند.
البته سیستم های اعلام حریق آدرس پذیر، با وجود قیمت بالایی که دارند، برخی هزینه های جانبی مربوط به آلارم خطا را کاهش می دهند.
مقایسه سیستم اعلام حریق آدرس پذیر و متعارف از نظر قابلیت اطمینان
اگر به دنبال قابلیت اطمینان بیشتر هستید، سیستم اعلام حریق آدرس پذیر گزینه مناسبتری نسبت به سیستم اعلام حریق متعارف است. مقایسه سیستم اعلام حریق آدرس پذیر و متعارف نشان می دهد که در سیستم اعلام حریق آدرس پذیر، میزان خطا کمتر بوده و تشخیص محل آتش سوزی دقیقتر است. این ویژگی، به دلیل اتصال سیم ابتدایی و انتهایی سیستم به پنل مرکزی است. در این صورت، با قطع یکی از سیم ها، سیم دیگر می تواند سیگنال را به پنل مرکزی ارسال کند. نصب آسان و هزینه کمتر برای نصب این نوع سیستم های اعلام حریق نیز، از دیگر ویژگی های بارز این نوع سیستم های اعلام حریق نسبت به سیستم اعلام حریق متعارف می باشد.
انتخابی ایده آل
با مقایسه سیستم اعلام حریق آدرس پذیر و متعارف به راحتی می توان با توجه به نیاز خود، سیستم مناسب را انتخاب نمود. چیزی که واضح است این است که دقت و قابلیت اطمینان سیستم اعلام حریق آدرس پذیر، آن را به انتخابی ایده آل تبدیل کرده است. با این حال، سیستم های اعلام حریق متعارف نیز هنوز مورد استفاده بسیاری قرار می گیرند. این نوع سیستم ها به دلیل الگوریتم یکسانی که در تمام برندها دارند، افراد را قادر می سازند تا در هنگام وجود عیب در قطعات این سیستم، از قطعات برندهای دیگر استفاده کنند. قیمت پایین این نوع سیستم های اعلام حریق نیز، دلیل دیگری برای استفاده فراوان از آنها می باشد.

برخی افراد، برای مکان های کوچک، استفاده از سیستم اعلام حریق متعارف را ترجیح می دهند. در مقابل، افرادی که ایمنی در کار برایشان اهمیت بسزایی دارد، از سیستم های اعلام حریق آدرس پذیر استقبال می کنند.
دیدگاهتان را بنویسید