دتکتور دودی چیست؟!

دتکتور دودی ابزاری است که جهت اطلاع از آتش سوزی قبل از توسعه یافتن آن طراحی شده است. سیستم دتکتور باعث می شود، ساکنین در ایمنی کامل و به سرعت مکان حریق را تخلیه کنند. علت نصب سیستم های اعلام حریق این است که ماموران آتش نشانی در کمترین زمان اقدامات لازم را انجام داده و حریق را کنترل کنند. اغلب کاشف هایی که دارای سیستم آلارم و هشدار می باشند؛ قابلیت ارسال سیگنال به ایستگاه های آتش نشانی را نیز دارند.
ویژگی بارز مدل های قدیمی این بود که قابلیت اعلام حریق و هشدار به ایستگاه های آتش نشانی محلی به صورت اتوماتیک را نداشتند. دتکتور هایی که امروزه تولید و به فروش می رسند، هزینه خرید و نصب پایین تری نسبت به مدل های قدیمی دارند. سرعت شناسایی علائم حریق و هشدار کاشف های جدید نیز از مدل های قدیمی خود بالاتر است.
انواع مختلف دتکتور اعلام حریق یا آتش نشانی
دتکتور هایی که نشانه های آتش را شناسایی می کنند شامل انواع مختلفی می باشند. انواع سیستم اعلام حریق شامل موارد زیر می باشد:
- دتکتور اعلام حریق مولتی: سیستم های اعلام حریق مولتی یا ترکیبی از دو یا چند سنسور مختلف جهت شناسایی عوامل خطر استفاده می کنند. مدل مولتی از سنسور هایی مانند سنسور دود، حرارت و گاز استفاده می کنند. رایج ترین دستگاه های ترکیبی مدل های دودی، حرارتی و گازی، حرارتی هستند.
- دتکتور اعلام حریق گازی: سیستم های هشدار دهنده گازی در صورت شناسایی گازهای سمی و خطرناک که ممکن است از حریق به وجود آمده باشند، هشدار می دهند. سیستم های حساس به گاز در دو مدل پرتابل و ثابت تولید می شوند. اماکن صنعتی معمولا از این مدل ها استفاده می کنند.
دتکتور زاویه دار و حرارتی
- دتکتور اعلام حریق شعله ای: مدل های شعله ای در صورت دریافت امواج الکترومغناطیسی نور آتش، سیستم هشدار دهنده خود را فعال می کنند. مدل های شعله ای در چند نوع که نسبت به مادون قرمز و فرابنفش یا هر دوی آنها حساس هستند تولید میشوند. زاویه دید این سیستم ۱۲۰ درجه ای است. هزینه تولید و خرید این مدل به دلیل حساسیت بالا و فناوری که دارد نسبت به سایر کاشف ها بالا است.
- دتکتور اعلام حریق حرارتی: سیستم های اعلام حریق حرارتی نیز در مدل های دمای ثابت، دمای افزایشی، نقطه ای و خطی تولید می شوند. سنسورهای این سیستم نسبت به افزایش ناگهانی دما حساس بوده و در صورت خطر هشدار می دهند. محدوده پوشش این سنسورها کم است و به همین دلیل قیمت پایین تری نیز دارند.
- دتکتور اعلام حریق دودی: سنسورهای این مدل نسبت به دودی که از حریق حاصل می شود، حساس است و پوشش دهی بیشتری نسبت به مدل های حرارتی دارد. دتکتور دودی انواع مختلفی دارد که در ادامه مقاله به صورت کامل آنها را بررسی می کنیم.
نکته مهم در نصب و خریداری انواع دتکتور های دودی؛ آشنایی با استاندارد های حفاظت از آتش و انواع مختلف کاشف ها می باشد.

دتکتور دودی یونیزاسیون نقطه ای
یونیزاسیون از یک اتاقک دود، یک منبع رادیواکتیو تولید کننده ذرات آلفا و دو صفحه یونیزاسیون تشکیل شده است. ذرات آلفا موجب افزایش رسانایی هوای اتاقک میشود. هوای اتاقک اگر دارای مقداری دود باشد، حرکت یون ها دچار اختلال شده و رسانایی هوا کاهش پیدا میکند. کاهش رسانایی هوای اتاقک از محدوده ای که برای آن تعریف شده است، باعث می شود سنسور کاشف عمل کند. استفاده از تشعشعات آلفا رادیو اکتیو باعث شده است که از این مدل در اغلب مکان ها استفاده نشود.

دتکتور دودی نوری یا اپتیکال
قطعات تشکیل دهنده دتکتور نوری شامل یک اتاقک، یک سنسور نور و یک LED جهت تولید نور می باشد. وجود دود باعث می شود که منبع نوری توانایی روشن کردن محیط را نداشته و شدت نور کم شود. عملکرد دتکتور دودی نوری وابسته به شناسایی تغییرات نور توسط سنسور موجود در دستگاه است.

کاشف دودی اشعه ای
بیم دتکتور یا کاشف دودی اشعه ای اغلب در مکان های بزرگ استفاده می شود. مکان هایی که از کاشف اشعه ای استفاده می کنند شامل آمفی تئاتر ها، سالن کنسرت، کارخانجات، سوله ها، اماکن زیارتی و غیره است. اجزای تشکیل دهنده کاشف اشعه ای شامل گیرنده، فرستنده و رفلکتور می باشد. عملکرد این دستگاه به این صورت است که نور مادون قرمزی به صورت متقارن از طریق فرستنده به رفلکتور فرستاده می شود. رفلکتور این نور را دریافت کرده و به گیرنده منعکس می کند. سنسور های موجود در این دستگاه نوع انتشار و جذب نور را بررسی کرده و در صورت اختلال، سیستم هشدار دهنده را فعال می کنند.

کاشف دودی مکشی
دتکتور دودی استنشاقی، مقداری از هوای موجود در مکان را وارد دستگاه کرده و آن را بررسی میکند. کاشف های مکشی یا استنشاقی از لوله های نمونه گیری هوا، فیلتر دو مرحله ای و محفظه تشکیل می شوند. عملکرد این مدل به این شکل است که لوله های نمونه گیری، مقداری هوا به سمت فیلترها هدایت می کند. فیلتر اول این دستگاه ذرات معلق و گرد و غبار را از هوای دستگاه جدا کرده و هوای تمیز را به فیلتر دوم ارسال میکند. هوای فیلتر شده به سمت سنسور منبع نور لیزری ارسال می شود. هوا موجود در دستگاه اگر دود داشته باشد، نور دچار شکست شده و سیستم هشدار دهنده فعال میشود.
اهمیت استفاده و آموزش سیستم های حفاظتی و امنیتی
استفاده از انواع مختلف سیستم های حفاظتی امنیتی امروزه علاوه بر محیط های کاری و تجاری در منازل نیز افزایش یافته است. مردم امروزه برای کسب آرامش بیشتر و امنیت از این سیستم ها استفاده می کنند. انواع مختلف سیستم های حفاظتی امنیتی شامل سیستم های دوربین مداربسته، سیستم های هشدار دهنده حریق، دزدگیر و غیره می باشد.
با توجه به افزایش استقبال مردم از سیستم های حفاظتی امنیتی، بازار کار این رشته نیز رونق زیادی گرفته است. جهت ورود به این بازار کار می بایست اطلاعات کافی داشته و به صورت اصولی آموزش ببینیم. کافه آموزشگاه از مراکزی است که با آموزش حرفه ای سیستم های حفاظتی امنیتی، شما را در این امر یاری می کند.
دیدگاهتان را بنویسید