hmi چیست؟

hmi چیست؟ در پاسخ به این سوال باید گفت این واژه مخففHuman Machine Interface است که در واقع نوعی ابزار است که به کمک آن می توان دستگاه های صنعتی را تنظیم نمود. Hmi نوعی رابط بین کاربر و ماشین است. این ارتباط از طریق یک مانیتور قابل برنامه ریزی پیاده سازی می شود. تمام پارامترهای دستگاه های صنعتی مختلف توسط hmi قابل کنترل، تغییر و برنامه ریزی هستند. یکی از معروف ترین مدل های hmi مارک زیمنس است که بسیار پر فروش می باشد. شما با ثبت نام در دوره های آموزش hmi در کافه آموزشگاه و کسب مدرک تخصصی می توانید به راحتی جذب بازار کار شوید. در این مقاله به بررسی این ابزار کاربردی در صنعت و کاربردهای آن می پردازیم.

hmi چیست؟
بخش های اصلی یک hmi چیست؟ hmi از دو بخش نرم افزار و سخت افزار تشکیل می شود. این دستگاه در دو نوع تکست پنل و تاچ پنل یا لمسی تولید می شود. نوع تکست پنل مناسب کارهای ساده و ارزان تر است. برای کارهای حرفه ای از نوع لمسی استفاده می شود که قیمت گران تری نیز دارد. به مانیتور صنعتی که به کمک آن می توان سایر تجهیزات را کنترل کرد hmi می گویند. با وجود این ابزار در هر موقعیت زمانی و مکانی کاربر می تواند اطلاعات سیستم های صنعتی خود را بررسی و تنظیم نماید. این دستگاه صنعتی به علت نویز کم، عدم هنگ کردن و ریست شدن بسیار مفید و کاربردی می باشد. راه اندازی hmi نیاز به تخصص و مهارت دارد. شما با شرکت در دوره های کافه آموزشگاه می توانید تخصص لازم را کسب نمایید.
بررسی بخش های نرم افزاری و سخت افزاری hmi
بخش نرم افزاری hmi چیست؟ این بخش از قسمت های مختلفی مثل عقربه ها، شاخص ها، کلیدها، نمودارها ، آلارم ها و نمایشگر تشکیل می شود. سخت افزار hmi پیچیدگی خاصی ندارد و تنها از یک مانیتور و سیم های اتصال به دستگاه تشکیل می شود. سخت افزار hmi به راحتی قابل تنظیم و اتصال است. نرم افزار hmi باید امکانات زیر را برای راحتی کاربر داشته باشد.
- طبق استاندارد OPC Foundation ماژول های آن چیده شده باشد تا با سخت افزارهای مختلف هماهنگ باشد.
- در برابر فرایندهای کنترلی مختلف انعطاف پذیر باشد.
- کاربری آن آسان باشد.
- از نظر گرافیکی زیبا و در سطح خوبی باشد.
- بتواند حلقه های کنترلی زیادی را همزمان اجرا کند.
- آیکون های زیاد و متنوعی داشته باشد.
- از پروتکل های ارتباطی زیادی مثل فیلد باس، مود باس و … پشتیبانی نماید.

ویژگی های اصلی hmi
اطلاعات hmi در قالب رکوردها ذخیره سازی می شود. با کمک ماکروها این دستگاه قادر است محاسبات و اعمال منطقی را انجام دهد. شما می توانید hmi را به انواع PLCها متصل کنید. Hmi را می توان تنظیم کرد تا در ساعت و تاریخ معینی کار کند. این کار به کمک قابلیت RTC قابل انجام است. hmiها دارای پورت USB هستند که از آن برای دریافت و ارسال برنامه ها استفاده می کنند.
هر وسیله ای که پورت RS-485 داشته باشد مانند اینورتر، سرو درایو و … را می توان به hmi وصل کرد. Hmi قابلیت شبیه سازی ON/line و OFF/line را دارد. در یک شبکه مانیتورینگ می توان از hmi به عنوان Slave استفاده نمود. اطلاعات را در یک hmi می توان به صورت نموداری یا منحنی نمایش داد. Hmi در سایزهای گوناگون با LCD هایی از نوع TFT تولید می شود. می توان برای اتصال سریالی hmi همزمان از دو پورت RS و RS-232-485 استفاده نمود. Hmiها قابلیت نمایش انیمیشن نیز دارند.
کاربرد hmi چیست؟
در پاسخ به سوال کاربرد hmi چیست؟ باید گفت کاربرد اصلی این دستگاه برقراری ارتباط بین کاربر و پی ال سی ها است. هر نوع فرایندی که به وسیله یک PLC کنترل می شود از hmi برای رابط کاربری استفاده می کند. به کمک hmi در یک فرایند می توان همه ورودی و خروجی ها را چک کرد. همچنین اگر در سیستم خطایی رخ دهد به راحتی قابل ردیابی و تشخیص است. قبل از تولید hmiها اپراتورها بعد از شنیدن آلارم برای رفع خطا باید حتما در محل حاضر می شدند. بعد از مشاهده و ثبت گزارش باید فرایند عیب یابی را انجام می دادند. این مراحل زمان زیادی را اتلاف می نمود.
به عنوان مثال کاربرد hmi در یک سیستم تهویه مطبوع را بررسی می نماییم. به کمک آن می توان پمپ ها را از نظر روشن و خاموش بودن چک کرد. دمای مخازن اب را کنترل کرد. در صورت بروز خطا در سیستم سریع قطعه ای که خراب شده را مشخص و عیب یابی نمود. گزارشات نهایی عملکرد سیستم را در قالب نمودارها می توان استخراج و مشاهده کرد.
به طور کلی کاربرد hmi شامل موارد زیر است:
- نظارت متمرکز بر اطلاعات فرایندها
- نمایش اطلاعات فرایندها در قالب نمودار
- قابلیت اتصال به سیستم اسکادا و MSE
- افزایش و بهینه سازی بهره وری تولید
- کنترل و مدیریت آلارم ها
وظایف hmi چیست؟
وظیفه اصلی hmi چیست؟ کار اصلی hmi نظارت بر KPIها یا شاخص های کلیدی فرایند است. در کنار آن وظیفه دارد بر روی ورودی ها و خروجی ها نیز نظارت داشته باشد. تمام اطلاعات تولید شده توسط HMI ردیابی می شود. وظیفه دیگر hmi نمایش داده ها و اطلاعات به صورت گرافیکی است. هدف اصلی طراحی hmiها مانیتورینگ و کنترل خطوط تولید و فرایندهای صنعتی بود. قبل از hmi از کامپیوترها برای این کار استفاده می شد. کامپیوترها ممکن بود دچار ویروس شوند. اگر یک کامپیوتر دچار ویروس می شد ضرر زیادی به صنعت وارد می شد. بنابراین برای کنترل ماشین آلات صنعتی و فرایندهای خط تولید hmiها طراحی شدند. این وسیله مخصوص مانیتورینگ دستگاه های PLC تولید شده است.

مزیت های به کارگیری hmi در صنعت
مزایای استفاده از hmi چیست؟ اولین و کاربردی ترین مزیت hmi قابلیت یکپارچه سازی همه بخش های یک فرایند است. وقتی همه اجزای یک سیستم توسط یک واحد متمرکز کنترل می شوند و با هم در ارتباط هستند، راحت تر مدیریت می شوند. تصمیم گیری در محیط یکپارچه سازی شده با کنترل و تسلط کامل بر خط تولید بسیار راحت تر است. یک hmi همزمان می تواند به 255 وسیله مختلف متصل شود و پارامترهای آنها را نمایش دهد.
دومین مزیت hmi بالا بردن انعطاف پذیری خطوط تولید است. اگر شما بخواهید خط تولید را برای چند کار متفاوت استفاده کنید، باید بتوانید برنامه PLCهای خود را تغییر دهید. برای دستیابی آسان به تغییرات در برنامه ها و انتخاب برنامه صحیح برای PLCها فقط کافی است به hmi دسترسی داشته باشید. سپس به راحتی می توانید برنامه های دستگاه های صنعتی خط تولید خود را از تولید یک محصول مثل تن ماهی به محصول دیگر مثل رب گوجه فرنگی تغییر دهید. قابلیت انعطاف پذیری که hmi برای شما فراهم می کند در حدی است که شما بدون نیاز به نیروی متخصص می توانید فرایندهای خط تولید را اصلاح یا تغییر دهید.
سومین مزیت به کارگیری hmi جلوگیری از خطاهای انسانی در کار است. به عنوان مثال برای تنظیمات یک کوره که انواع مختلفی پخت انجام می دهد، دیگر نیازی نیست کدها را تغییر دهید. فقط کافی است با چند لمس مانیتور hmi تغییرات لازم را در پارامترهای کوره انجام داد.
مهمترین مزیت hmi چیست؟ نتیجه نهایی حضور و کاربرد hmi بالا رفتن سرعت فرایندها است. وجود hmi کارها را ساده تر و سریعتر می نماید. مالکان کارخانه ها می توانند تولید بیشتر، فروش بیشتر و گردش مالی بهتر را به کمک hmi تجربه نمایند.
بررسی پارامترهای موثر در عملکرد hmi
پارامترهایی که در کیفیت hmi موثر هستند شامل موارد زیر می باشند:
یکی از پارامترهایی که هنگام خرید hmi باید در نظر گرفت ابعاد آن است. hmi با سایز 7 تا 10 اینچ بیشتر رایج است. حداکثر ابعاد hmi تا 19 اینچ است. hmi با سایز 7 تا 10 اینچ را می توان روی درب تابلوهای ایستاده و پیانویی نصب کرد. صفحات این ابعاد اغلب از نوع لمسی می باشد. بالا بودن کیفیت صفحه نمایش hmi به تعداد رنگ پنل وابسته است. اگر تعداد رنگ پنل زیر 16000 باشد کیفیت مطلوب نیست. برای دسترسی به کیفیت بالای نمایشی باید پنل hmi از 65000 رنگ پشتیبانی نماید. رزولوشن یا وضوح تصویر پارامتر موثر دیگری بر کیفیت hmi است. تصاویر hmi بیشتر کاربرد صنعتی دارند و تصویر با کیفیت بالا جزئیات را بهتر نمایش می دهد. Hmi با وضوحی بین 400*640 تا 600*800 تولید و عرضه می گردد.
مقاومت دمایی hmi نیز پارامتر دیگری است که باید در نظر گرفت. این دستگاه می تواند در دمای بین منفی 10 درجه تا 65 درجه نصب شود. پورت های یک hmi نیز باید شامل پورت های رایج باشد. به عنوان مثال hmi باید 4 پورت RS-485، RS-232، USB، Ethernet را داشته باشد تا بتواند با PCها و ماژول های I/O ارتباط برقرار کند.
جمع بندی نهایی
امیدواریم در این مقاله شما را با کلیاتی در ارتباط با hmi چیست؟ و کاربرد آن در صنعت آشنا کرده باشیم . دوره آموزش hmi یکی از دوره های پرکاربرد کافه آموزشگاه می باشد که در کارگاه هایی مجهز و به صورت کاملا اصولی و فوق تخصصی با ارائه مدرک معتبر زیرنظر اساتید خبره در فضایی نوستالژیک آموزش داده می شود. باشد که بتوانیم طی یک ماه آموزش شما را به درآمد میلیونی نزدیک کنیم. جهت مشاوره و آموزش نصب انواع hmi با پشتیبانی رایگان کافه آموزشگاه در ارتباط باشید.
دیدگاهتان را بنویسید