معرفی انواع صفحه نمایش های موبایل + تکنلوژی

نمایشگرهای موبایل در گوشی های قدیمی صرفا به عنوان یک صفحه نمایش ساده استفاده می شد. پیشرفت تکنولوژی و افزایش استفاده از گوشی های لمسی، صفحه نمایش موبایل ها را امروزه به اساسی ترین بخش تلفن های هوشمند تبدیل کرده است. صفحه نمایش موبایل انواع مختلفی دارد و هر کدام ویژگی ها و فناوری های خاص خودشان را دارند. که ما انواع صفحه نمایش موبایل را به شما معرفی میکنیم.
ما در این مقاله سعی می کنیم رایج ترین انواع صفحه نمایش های موبایل را شناخته و مشخصات آنها را بررسی کنیم. پیشرفت هایی که در عرصه کالاهای دیجیتال وجود داشت، موجب تقسیم بندی انواع صفحه های نمایش موبایل طبق پنل ها و مشخصات دیگر تقسیم شد. صفحه نمایش های موبایل به طور کلی از دو پنل LCD و OLED استفاده می کنند. پنل های LCD و OLED هر کدام به چند دسته تقسیم می شوند.
نمایشگر LCD و OLED چه تفاوتی باهم دارند؟!
قبل از بررسی تفاوت های صفحه نمایش LCD و OLED هر کدام از این صفحه نمایش ها را به طور کلی تعریف می کنیم. LCD همان صفحه نمایش کریستال مایع است. صفحه نمایش موبایل LCD با استفاده از عبور نور سفید از فیلترهای رنگی، باعث به وجود آمدن رنگ های متنوع می شود. نور سفید در پنل های LCD از پیکسل مایع آبی، قرمز و سبز عبور می کند. میزان عبور نور از پیکسل ها با استفاده از فناوری الکتریسیته کنترل می شود. تمام پس زمینه صفحه نمایش موبایل LCD از یک نور سفید برای روشنایی استفاده می کند.
نور سفیدی که در صفحات LCD استفاده می شود، امروزه توسط چراغ های LED سفید و یا رنگی در اغلب گوشی های هوشمند تامین می شود. تکنولوژی نقطه کوانتومی در مورد تکمیل رنگ های تولیدی صفحه های LCD به کمک این فناوری آمد. نقطه های کوانتومی؛ توانایی جذب طیف رنگی بیشتری دارند و می توانند سایه های مختلفی از رنگ قرمز، سبز و آبی تولید کنند.

مزایا صفحه نمایش های OLED
صفحه نمایش موبایل OLED همان دیود هایی هستند که نور ارگانیک را ساطع می کنند.صفحه OLED به گونه ای طراحی شده است که هر پیکسل به تنهایی منبع تامین نور و رنگ خود می باشد. پنل های OLED نیازی به فیلتر یا نور پس زمینه جهت تولید رنگ ندارند. پیکسل هایی که در صفحات OLED مورد استفاده قرار می گیرند از پیکسل های قرمز، سبز و آبی تشکیل شده اند. شرکت های سازنده در برخی از گوشی ها از پیکسل هایی که شامل رنگ زرد نیز هستند، استفاده می کنند. صفحه نمایش های OLED از پیکسل های مشکی نیز استفاده می کنند و رنگ مشکی واقعی تری تولید می کند.
صفحه نمایش موبایل OLED توانایی بیشتری در تولید رنگ مشکی و سطح تاریکی دارند. صفحات LCD به دلیل استفاده از فیلترینگ و مسدود سازی نور رنگ مشکی که تولید می کنند، چندان واقعی به نظر نمیآید. ضریب کنتراست یا نسبت روشن ترین رنگ سفید و تاریک ترین رنگ مشکی تولید شده در این صفحه نمایش نیز از تفاوت های این گروه از انواع صفحه نمایش های موبایل است. پنل های LCD قابلیت روشنایی بالایی دارند اما پنل های OLED نیز در تولید رنگ مشکی بهترین کیفیت را ارائه می دهند.
کنتراست پنل های OLED کیفیت قابل قبول تری نسبت به سایر مدل ها دارد. صفحه نمایش موبایل LCD در زمینه زاویه دید در صورت استفاده از صفحات IPS، می توانند با صفحات OLED رقابت تنگاتنگی داشته باشند. نکته قابل توجه این است که تمامی صفحات LCD از فناوری IPS استفاده نمی کنند. مشخصات فنی که صفحات OLED دارند؛ بیانگر این نکته است که این صفحات، وسعت رنگ بهتری نیز ارائه می دهند. صفحات LCD نیز می توانند در صورت استفاده از فناوری کوانتومی رنگ های بیشتر و با کیفیتی ارائه دهند.
مزایا صفحه نمایش های LCD
انواع صفحه نمایش های موبایل در صورت استفاده از پنل های LCD، توانایی روشنایی بالاتری دارند. دلیل بالا بودن میزان روشنایی صفحات LCD نسبت به صفحات OLED استفاده از یک منبع نوری جدا در پس زمینه پنل می باشد. آخرین پارامتری که این دو گروه را با هم متفاوت می کند؛ مصرف انرژی آن ها می باشد. پنل ها LCD مصرف انرژی کمتری نسبت به همتای خود دارند. صفحه نمایش موبایل با پنل OLED به دلیل دارا بودن تعداد پیکسل های مختلف و استفاده مداوم از آن ها، مصرف انرژی بیشتری نیز دارد.

ما بعد از بررسی دو گروه کلی انواع صفحه نمایش های موبایل، سراغ بررسی جزئی تر این گروه بندی ها می رویم:
صفحه نمایش TFT LCD
صفحه نمایش TFT LCD مدلی است که امروزه در ساخت اغلب گوشی های هوشمند از آن استفاده می شود؛ صفحه نمایش موبایل TFT LCD از وضوح و کیفیت تصویر قابل قبولی برخوردار می باشد و صفحه نمایش TFT LCD در موقعیت های پر نور مثل قرار گرفتن زیر نور مستقیم خورشید، زاویه دید و خوانایی کمتری دارد. مصرف انرژی در مدل های TFT LCD نسبت به سایر مدل ها نیز بیشتر است. شرکت های سازنده به دلیل هزینه پایین ساخت این صفحه نمایش در تولید گوشی های رده پایین اغلب از آن استفاده می کنند.
صفحه نمایش موبایل PLS LCD
نمایشگر PLS به عنوان صفحه نمایش لمسی خازنی نیز شناخته می شود. صفحه نمایش PLS LCD از لحاظ ساختاری شبیه صفحه های IPS می باشد. اساسی ترین ویژگی های نمایشگر PLS زاویه دید مناسب و رنگ متنوع می باشد. صفحه نمایش PLS نیز مانند هر محصولی نقاط ضعفی دارد؛ نقطه ضعف این مدل سطح کنتراست پایین می باشد. Samsung display تغییرات و بهبود فناوری این مدل را به عهده داشت. Samsung display ادعا میکند که پنل های طراحی شده برای نمایشگر های PLS LCD هزینه تولید کمتری بر دوش تولیدکنندگان می گذارد. نقاط قوت پنل های جدید این مدل افزایش میزان روشنایی و بهبود زاویه دید مطلوب نسبت به رقیبان و مدل های قدیمی خود است.
انواع صفحه نمایش های موبایل ساخته شده با تکنولوژی های IPS و PLS تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند. شرکت تولید کننده به خواست خود یکی از انواع IPS و PLS را انتخاب می کند.
صفحه نمایش IPS LCD
صفحه نمایش های IPS LCD در مقایسه با مدل TFT LCD زاویه دید بهتر و مصرف انرژی کمتری دارند. هزینه تولید صفحه نمایش موبایل IPS نسبت به مدل های هم رده خود بالاتر است. بالا بودن هزینه ساخت IPS باعث شده است که از این فناوری در ساخت گوشی های لوکس و گران قیمت تر استفاده شود.

صفحه نمایش موبایل Capacitive touchscreen LCD
صفحه نمایش موبایل Capacitive touchscreen LCD به عنوان صفحه نمایش های لمسی خازنی نیز شناخته می شوند. صفحه نمایش های لمسی خازنی ساخته شده از یک ورق شیشه ای نازک هستند که اساس تشکیل دهنده آن یک ماده رسانا و شفاف است. صفحه نمایش های ساخته شده با فناوری لمسی خازنی، ضعف های صفحه های لمسی مقاومتی را برطرف کرده اند. صفحه نمایش های لمسی مقاومتی دقت عمل پایین و حساسیت کمتری داشتند.
انواع صفحه نمایش های موبایل لمسی خازنی هنگام تاچ یا لمس در میدان الکترواستاتیکی خود یک وقفه کوتاه دارد. وقفه هنگام تاچ در این مدل توسط پردازنده ها بررسی شده و فرمان مورد نظر را اجرا میکند. کیفیت کار و سرعت عمل نمایشگرهای لمسی خازنی نسبت به همتا های قدیمی خود پیشرفت قابل توجهی داشته است. نمایشگر های لمسی خازنی حساسیت مطلوب و مصرف انرژی کمتری دارند. نقطه ضعفی که به این مدل وارد است، قیمت بالای ساخت آن می باشد. هزینه بالای ساخت این صفحه ها در مقایسه با کیفیت مطلوب آن عقلانی به نظر می آید.
صفحه نمایش Resistive touchscreen LCD یا لمسی مقاومتی
تولیدکنندگان در ساخت صفحه نمایش موبایل لمسی مقاومتی از مواد مصنوعی استفاده میکنند. استفاده از مواد مصنوعی در ساخت صفحه موجب می شود موبایل بیشتر در معرض آسیب دیدگی از طریق سایش و خراش باشد. صفحه نمایش های لمسی مقاومتی نسبت به صفحه های لمسی خازنی، هزینه ساخت پایین تری دارند. حساسیت پایین تری که در صفحه های لمسی مقاومتی وجود دارد باعث می شود که از این صفحات اغلب در زمینه های صنعتی استفاده شود. حساسیت پایین صفحه های لمسی مقاومتی باعث می شود که هنگام استفاده میزان فشار بیشتری به صفحه وارد شود. بالا بودن فشار وارده به صفحه نمایش موبایل آن را در معرض خرابی بیشتری قرار می دهد.

صفحه نمایش موبایل AMOLED
صفحه نمایش های AMOLED عملکرد مشابهی با صفحه های OLED دارند. ما همانطور که در بخش های قبلی اشاره کردیم، صفحات OLED بر خلاف صفحه های LCD، نور پس زمینه ندارد. صفحه نمایش های AMOLED نیز هنگام نشان دادن رنگ مشکی به دلیل اینکه پیکسل های مربوطه را خاموش میکند، مصرف انرژی کمتری دارد و رنگ واقعی تری ارائه می دهد. کنتراست این صفحات نیز نسبت به مدل های LCD بالاتر است. نمایشگر های AMOLED نیز با وجود نرخ تازه سازی پرسرعت در زیر نور آفتاب، توانایی رقابت با نور بالای صفحات LCD را ندارند. اساسی ترین و بارزترین ویژگی صفحات AMOLED این می باشد که نسبت به صفحات LCD نازک تر بوده و قابلیت انعطاف پذیری بالایی دارند. انعطافپذیری صفحه نمایش موبایل AMOLED باعث شده است که سامسونگ در تولید گوشی های z fold و z flip از آن استفاده کند.

صفحه نمایش Retina display
انواع صفحه نمایش های موبایل رتینا برای اولین بار توسط شرکت اپل طراحی و تولید شدند. شرکت های سازنده دیگر نیز بعدها از این تکنولوژی در ساخت انواع نمایشگر استفاده کردند. صفحه های رتینا تراکم پیکسلی بالایی دارند و به این دلیل باعث تولید تصویری شفاف و با وضوح تر میشوند. وضوح و شفافیت بالا ویژگی است که برای کاربرانی که کارهای گرافیکی انجام می دهند اهمیت بالایی دارد. وضوح و شفافیت بالا در نمایشگر موجب می شود که رنگ های ارائه شده به نمونه های واقعی نزدیک تر باشد.
انواع صفحه نمایش های موبایل که در این مقاله با هم بررسی کردیم شامل تمامی انواع نمایشگر موبایل نمی شود. ما صرفاً مدل هایی که رواج بیشتری در بازار محصولات دیجیتال و موبایل دارند را به طور مختصر معرفی کردیم.
دیدگاهتان را بنویسید