معیارهای سازمان آتش نشانی برای نصب اعلان حریق کدامند؟

اهمیت سیستم اعلان حریق و نصب اصولی آن:
نصب اصولی و استاندارد سیستم های اعلان حریق در جلوگیری از وارد شدن خسارت سنگین به ساختمان بسیار با اهمیت است. لذا معیارهای سازمان آتش نشانی برای نصب اعلان حریق در این مقاله مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت. برای نصب سیستم های اعلان حریق استانداردهای مختلفی تنظیم شده است که در کشورهای مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. یکی از استانداردهای بسیار معتبر در کشورهای مختلف از جمله ایران، استاندارد NFPA-72 است که مورد قبول سازمان آتش نشانی کشورمان می باشد. به همین سبب در این محتوا اصول نصب سیستم های اعلان حریق را طبق این استاندارد بیان می کنیم.
در ادامه به بررسی موارد زیر می پردازیم:
- معیارهای سازمان آتش نشانی برای نصب اعلان حریق طبق استاندارد NFPA-72
- مفهوم زون (منطقه) در سیستم اعلان حریق چیست؟
- نکات پایانی در خصوص اصول نصب سیستمهای اعلان حریق
- نصب برد دتکتورهای سیستم اعلان حریق
با ما همراه باشید.
معیارهای سازمان آتش نشانی برای نصب اعلان حریق طبق استاندارد NFPA-72:
به طور کلی به حفاظت ساختمان در برابر آتش سوزی، استاندارد آتش نشانی می گویند. ذکر نکته ای که در این جا لازم است بیان شود؛ این است که برخی از افراد و یا مراجع سیستم اعلان حریق را به اشتباه سیستم اعلام حریق می گویند. این غلط مصطلح در جامعه رواج یافته است که بهتر است از همین مقاله سعی در به کار گیری درست این عبارت کنیم. حال به مبحث اصلی می پردازیم.

- بر اساس استاندارد مزبور هر زون و منطقه باید حداکثر مساحتی برابر 2000 متر مربع داشته باشد. هم چنین طول هر زون در سیستم اعلان حریق باید حداکثر 3000 متر باشد.
- در خصوص سیم کشی هر زون در سیستم اطفا حریق، باید بگوییم که طبق استاندارد فوق الذکر سیم ها باید یک تکه باشند و هر کدام در یک لوله ی مستقل و جداگانه قرار گیرند. ضمن این که زمانی که سیم دارای ولتاژ القایی است باید از روکش برای سیم استفاده کرد. مکان هایی که دارای ولتاژ القایی هستند؛ عبارتند از: سوئیچ، اتاق ترانس و … .
- انبارها باید مجهز به دتکتور باشند. هم چنین انبارهایی که در واحدهای مسکونی قرار دارند باید به دتکتور حرارتی تجهیز شوند. در نظر داشته باشید که اگر انبارها به صورت مجموعه ای در کنار یک دیگر قرار داشته باشند؛ باید در مسیر ورودی به آن ها یک دتکتور نصب گردد. در پایان یک دتکتور دودی هم باید در نزدیکی تابلو کنتور برق نصب شود.
مفهوم زون (منطقه) در سیستم اعلان حریق چیست؟
در معیارهای سازمان آتش نشانی برای نصب اعلان حریق و از منظر و دیدگاه پنل اعلان حریق، هر زون یعنی یک مدار ورودی . به عبارتی یک پنل 3 زونِ دارای 3 مدار ورودی می باشد. دتکتورها و شستی ها باید به صورت سری با یک دیگر بسته شوند تا در نهایت به یک ورودی پنل متصل شوند. حداکثر تعداد المان هایی که می توانند در یک زون به کار برده شوند؛ 32 عدد می باشند. البته به کار گیری تعداد المان ها به نظر سازنده پنل نیز بستگی دارد و اگر وی تعداد کمتری را اعلام کرده باشند؛ باید همان تعداد به کار گرفته شود. یک پنل مرکزی دارای ورودی و خروجی هایی است که در ذیل نام می بریم:

- ورودی منبع تغذیه
- ورودی زون ها یا پنل
- خروجی مدار آژیر یا پنل
- رله های آتش
- رله ی کمکی
- رله ی خطا یا فالت
در خصوص ورودی و خروجی های نام برده شده در بالا باید به عرضتان برسانیم که همه ی پنل ها ورودی منبع تغذیه، ورودی های زون و خط های خروجی را در ساختار خود دارند. این در حالی است که ممکن است همه یا بخشی از خروجی های رله را نداشته باشند.
نکات پایانی در خصوص اصول نصب سیستمهای اعلان حریق:
نصب سیستمهای اعلان حریق طبق اصول سازمان آتش نشانی باید صورت گیرد تا در صورت آتش سوزی و حریق، ساختمان، تجهیزات آن و ساکنین با کمترین خسارت از این بحران نجات یابند. به همین دلیل نکات تکمیلی را در خصوص این مهم خدمتتان ارائه می دهیم:
- شستی اعلان حریق برای هر طبقه و زون باید جداگانه در نظر گرفته و نصب شود.
- در خصوص استفاده و به کار گیری از دتکتور باید بگوییم که اگر ارتفاع بین کف ساختمان تا سقف یا سقف کاذب، بیش از 80 سانتی متر بود؛ باید از دتکتور استفاده شود. زمانی مجاز به استفاده از دتکتور جداگانه هستیم که فاصله پارتیشن نصب شده تا سقف بیش از 30 سانتی متر نباشد. هم چنین اگر گچ بری سقف بیش از 50 سانتی متر ارتفاع داشته باشد؛ برای هر فضا باید دتکتور جداگانه ای را در نظر بگیریم.
اگر که شما به حوزه برق ساختمان علاقه دارید و قصد ورود به بازار کار این رشت را دارید مقاله: ((بازار کار نصب اعلان حریق شما را میخواند!)) میتواند شمارا کمک کند.
نصب برد دتکتورهای سیستم اعلان حریق:
هنگام نصب برد دتکتورهای سیستم اعلان حریق، باید نکاتی را رعایت کرد؛ این نکات عبارتند از:

- حداقل فاصله ی دیوار یا پارتیشن از دتکتور 7 سانتی متر، حداکثر 50 سانتی متر و برای دتکتورهای دودی و حرارتی 5.5 سانتی متر می باشد.
- استفاده از دتکتورهای دو کاناله برای مجتمع های مسکونی و هتل ها و دتکتورهای مجزا برای اماکن صنعتی الزامی می باشد . دقت کنید که دتکتورهای دودی نباید در نزدیکی و مجاورت جریان هوا (مانند کنار پنجره ها و درب ها و فضای باز پارکینگ) نصب شوند.
- نصب تابلوی اعلان حریق می تواند در نزدیکی سرایداری، ورودی ساختمان، اتاق اطلاعات و نگهبانی انجام گیرد. مکان های نام برده شده برای نصب تابلوی اعلان حریق از این نظر مناسب اند که به راحتی در معرض دید مامور آتش نشانی و مردم قرار میگیرند.
- دتکتورهای دودی دایره ای شکل باید بردی به شعاع 6.5 متر داشته باشند. فاصله بین دو دتکتور دودی باید حدود 10.6 تا 15 متر باشد.
- در راهروهای کم تردد و عریض، فاصله ی بین شستی ها باید 30 تا 40 سانتی متر باشد.
در انتها از همراهی صمیمانه شما عزیزان کمال تشکر و قدردانی را به عمل می آوریم. امیدواریم مقاله پیش رو توانسته باشد. اطلاعات شما را در خصوص معیارهای سازمان آتش نشانی برای نصب اعلان حریق، افزایش دهد .
دیدگاهتان را بنویسید