مکانهایی که در آن نصب سیستم اطفای حریق واجب است
مجموعه کافه آموزشگاه سعی دارد تا الزامات نصب سیستم اطفای حریق را به صورت دقیق مورد بررسی قرار دهد. کافه آموزشگاه از مجموعه های معتبر در زمینه آموزش نصب انواع سیستم اطفای حریق می باشد. در حال حاضر، طبق قوانین مندرج در نظام مهندسی اکثر ساختمان های ساخته شده نیاز به نصب اطفای حریق دارند. بنابراین نیاز به آموزش نصب این سیستم بیش از پیش احساس می شود. در مجموعه های معتبر همچون کافه آموزشگاه امکان گذراندن دوره های حرفه ای برای کارآموزان به وجود آمده است. کارآموزان کافه آموزشگاه در آینده از پیمانکاران ماهر سیستم اطفای حریق خواهند بود. در ادامه این مقاله قصد داریم تا با ضوابط و قوانین نظام مهندسی و سازمان های ذی ربط در خصوص نصب سیستم های اطفای حریق بپردازیم.
دوره های آموزشی نصب اطفای حریق
کافه آموزشگاه در برگزاری دوره های تخصصی از پیشگامان بوده و در زمینه نصب سیستم اطفای حریق نیز دارای سابقه طولانی می باشد. به دلیل اهمیت سیستم اطفای حریق و نصب آن در ساختمان ها تقاضا برای خدمات مربوط به آن بیشتر از قبل شده است. بسیاری از کارآموزان برای کسب درآمد خوب از این طریق در دوره های آموزشی کافه آموزشگاه شرکت می کنند. مجموعه خبره کافه آموزشگاه در زمینه های مختلف همچون؛ آموزش نصب درب های اتوماتیک، نصب جک برقی پارکینگ، آموزش هوشمند سازی ساختمان، تعمیرات موبایل، نصب آیفون تصویری و … نیز دوره های تخصصی برگزار خواهد کرد. به دلیل استقبال از دوره های آموزشی مجموعه ساعات برگزاری از 9 صبح تا 9 شب و در روزهای آخر اعلام شده است. برای دریافت مشاوره رایگان در خصوص نحوه برگزاری دوره ها و نحوه ثبت نام در آموزشگاه می توان به وب سایت کافه آموزشگاه مراجعه نمود و یا به شماره تماس 02188949711 ارتباط برقرار کرد.
نصب سیستم های اطفای حریق
بر مبنای استاندارد NFPA و طبق ضوابط سازمان آتش نشانی همچنین مطابق با مقررات ملی ساختمان برخی از ساختمان ها نیاز به نصب سیستم اعلام حریق خواهند داشت. بر اساس اعلامیه نظام مهندسی کشور برخی از ساختمان های مسکونی، تجاری، اداری و برخی ساختمان های دیگر به نصب سیستم مزبور نیاز داشته و باید در راستای قوانین عمل کنند. نصب این سیستم با هدف حفاظت از جان و مال افراد صورت می گیرد. بنابراین در صورت عدم رعایت این مهم مالک ساختمان با عدم ارائه پایان کار مواجه خواهد شد. نصب سیستم های اطفای حریق بایستی مطابق با اصول راه اندازی انجام شود. به همین جهت مهارت نصاب در کارایی و عملکرد این سیستم تاثیر مستقیم خواهد داشت.
چه ساختمان های نیاز به نصب اطفای حریق دارند؟
مطابق مقررات ملی ساختمان و ضوابط سازمان های مربوطه ساختمان های اداری، تجاری و یا مختلط به نصب سیستم اطفای حریق موظف هستند.برای اطلاع از بازار کار نصب اطفای حریق کافه آموزشگاه این مقاله را پیشنهاد میکند. بنابراین طبق این گفته می توان ساختمان های مکلف به نصب این سیستم را در موارد زیر خلاصه کرد؛
- ساختمان های مسکونی، اداری و تجاری که سه طبقه و یا بیشتر از سه طبقه باشند. تعداد طبقات از کف زمین شمارش می شود. همچنین ساختمان های مسکونی، اداری و تجاری با متراژ کل 300 متر مربع یا بیشتر
- ساختمان های تجاری با ورودی مشاع که مساحت کل ساختمان 300 مترمربع و یا بیشتر از آن
- ساختمان های تجاری که در جوار یکدیگر واقع شده اند و ورودی مشترکی ندارند.
- ساختمان های تجاری یک واحده با متراژ 500 متر مربع و بیشتر از آن
- ساختمان های مسکونی و یا تجاری دارای 5 واحد یا بیشتر از آن
- واحد های مسکونی با داشتن 11 واحد و یا بیشتر
- ساختمان های مسکونی دارای 5 سقف
سیستم اطفای حریق
الزامات نصب سیستم اطفای حریق
کارفرمایان برای دریافت پایان کار ساختمان ملزم به نصب سیستم اطفای حریق هستند. هدف از نصب این سیستم و قوانین سخت گیرانه حفظ جان و مال مردم است. بنابراین مطابق قانون و الزامات نصب این سیستم و در راستای تقسیم بندی فوق الذکر، ساختمان های زیر نیز موظف به نصب سیستم مزبور می باشند؛
هتل و مسافرخانه ها
بیمارستان و مراکز درمانی
پارکینگ سربسته اتومبیل
مدرسه و دبیرستان
ساختمان هایی با 20 واحد مسکونی و بیشتر
سینما ها و مراکز تئاتر و مراکز رادیو تلویزیون
مساجد و امکان مذهبی پر رفت و آمد
شعب پست بانک ها
بانک ها و دفاتر اداری
دفاتر مهندسی و دانشگاه ها
پاسگاه های نیروی انتظامی
ساختمان هایی با کاربری مختلط
منابع ذخایر مواد غذایی و انرژی
انبارها
مطب های پزشکی و کلینیک های درمانی
آرایشگاه ها
انواع سیستم اطفای حریق
در نصب سیستم اطفای حریق بایستی به نوع و مدل سیستم توجه داشت. چرا که سیستم های اعلام حریق دارای انواع مختلف و متنوعی هستند. سیستم های اطفای حریق در انواع مختلف اتوماتیک، دستی و هوشمند تقسیم بندی می شوند. این سیستم ها در عملکرد و نحوه تشخیص خطر متفاوت عمل می کنند. با توجه به مکان مورد نظر می توان هر یک از انواع این سیستم ها را راه اندازی کرد.
سیستم اعلام حریق دستی
برای ساختمان و محیط هایی پر رفت و آمد نصب سیستم اعلام حریق دستی کاربرد بیشتری دارد. در اماکن کم تردد نصب این مدل از سیستم برای حفظ امنیت جوابگو نخواهد بود. زیرا سیستم دستی نیاز به فشار شاسی برای اعلام خطر دارد. فشار شاسی در زمان خطر به صورت دستی و غیر اتوماتیک می باشد. این سیستم در مقایسه با سیستم های اتوماتیک و هوشمند ارزان تر و نصب آن نیز ساده تر می باشد.
سیستم اعلام حریق اتوماتیک
سیستم های حریق اتوماتیک دارای سنسورهای حرارتی هستند. عملکرد این سیستم پیشرفته تر از سیستم اطفای حریق دستی است. بلافاصله پس از دریافت سیگنال توسط سنسورها آژیر خطر در دستگاه روشن شده و به افراد و آتش نشانی وضعیت را مخابره می کند. نصب این سیستم برای مکان های کم رفت و آمد مناسب تر خواهد بود. در بسیاری از منازل مسکونی از این سیستم به جای سیستم دستی برای حفظ امنیت استفاده شده است.
سیستم اعلام حریق هوشمند
نصب سیستم اطفای حریق هوشمند مستلزم رعایت نکاتی می باشد که در تخصص افراد ماهر و با تجربه در این زمینه است. کارآموزان در کافه آموزشگاه به صورت عملی با نصب دستگاه اعلام حریق آشنا خواهند شد.
سیستم هوشمند اعلام حریق به صورت مداوم شرایط مکان مورد نظر را به لحاظ فاکتورهای دما، حرارت و دود می سنجد. سپس اطلاعات را پردازش کرده و به تابلوی مرکزی ارسال می کند. این سیستم همه اطلاعات دریافتی را به صورت کامل ارائه می دهد. در این صورت افراد به صورت دقیق از وضعیت حرارت و دود در ساختمان مطلع خواهند شد و نوع وضعیت را بررسی خواهند داد. این سیستم قابلیت نصب بر روی کامپیوتر را داشته و از طریق نرم افزار های کامپیوتری می توان دستگاه را کنترل کرد. امکان هشدار در این سیستم به صورت چند مرحله ای خواهد بود و سرعت تشخیص در سیستم هوشمند بسیار بیشتر از سایر سیستم های دیگر می باشد.
نصب سیستم اعلام حریق مرکزی و انفرادی
نصب سیستم اطفای حریق به دو صورت نصب سیستم مرکزی و یا انفرادی انجام می شود. در دستگاه اعلام حریق مرکزی به محض ارسال سیگنال ها به سیستم نصب شده، ساکنین ساختمان و همچنین سازمان آتش نشانی از وضعیت مطلع خواهند شد. این سیستم یعنی سیستم اطفای حریق مرکزی در مکانی که غیر قابل دسترس باشد نصب خواهد شد. اما قطعات و ملزومات سیستم در محیط پراکنده ساختمان و در مکان های قابل دسترس نصب می شوند. سیگنال های ارسال شده از محیط توسط اجزای این سیستم در ساختمان دریافت می شوند. سپس سیگنال دریافت شده از طریق این اجزا به سیستم اصلی ارسال می شود.
زمانی هشدار اولیه از سوی سیستم اطفای حریق انفرادی صادر می شود که حریق در جایی از ساختمان اتفاق افتاده باشد. چراغ های هشدار چشمک زن و آژیر خطر فعال می شوند. در این صورت ساکنین متوجه آتش سوزی در بخشی از ساختمان خواهند شد.
نحوه نصب سیستم امنیتی اطفای حریق در ساختمان مسکونی
نصب سیستم اطفای حریق مستلزم رعایت موارد زیادی است. برای نصب اعلام حریق در منزل مسکونی بایستی به ترتیب مراحل راه اندازی را انجام داد. لازم است ابتدا مکان های مناسب جهت نصب سیستم را در نظر گرفت. آشپزخانه، اتاق ها، زیر زمین و به طور کلی همه سطوح ساختمان را تحت پوشش قرار داد. لازم به ذکر است که نصب زنگ هشدار بایستی حدودا 3 متر دور از آشپزخانه نصب شود. مطابق استاندارد ها زنگ خطر بایستی بر روی دیوار یا روی سقف نصب شود.
نباید ردیاب های دود در نزدیکی آشپزخانه و یا پنجره و یا مجاری دود نصب شوند. زیرا در صورت وجود حرارت و بخار ناشی از پخت غذا امکان دریافت سیگنال اشتباه دستگاه زیاد می شود. پس از انتخاب مکان های مورد نظر جهت نصب تجهیزات سیستم، نوبت به انتخاب نوع سیستم مناسب با توجه به متراژ و مساحت منزل می باشد. مسلما مدل های متنوعی از سیستم اطفای حریق وجود دارند. بنابراین بایستی در زمان انتخاب آن به موارد زیادی توجه کرد. موارد مهم در زمان نصب دستگاه؛
توجه به سلامت دستگاه و آکبند بودن آن همچنین توجه به کیفیت دستگاه
رعایت تمامی دستورالعمل ها در نصب مطابق دفترچه راهنما
آزمایش ردیاب های نصب شده و مشخص کردن نوع تشخیص ردیاب دود
نصب اصولی ردیاب ها و حفظ فاصله 30 سانتی متری آنها از سقف
امکان اتصال چند ردیاب برای اعلام سریع تر و امنیت بیشتر
عدم نصب ردیاب بر روی کشوها و یا پنجره و مناطق دارای رطوبت مانند حمام
سیستم اطفای حریق
نکات مهم در خصوص نصب انواع سیستم اطفای حریق
- حفظ امنیت سیم ها در نصب سیستم اطفای حریق ؛ بایستی به طور مداوم سیم های این سیستم مورد آزمایش و بررسی قرار بگیرند.
- آشنایی با تمامی استاندارد های نصب؛ لازم است نصابان و پیمانکاران با استاندارد های جدید نصب خود را با الزامات آپدیت کنند.
- درک نوع سیستم در زمان نصب و انجام عملیات راه اندازی در راستای خاصیت و ویژگی های سیستم اطفای حریق نیز بسیار مهم می باشد.
- در زمان راه اندازی سیستم امنیتی اعلام حریق بایستی با مشاور و یا معمار ساختمان مشورت شود. نصب بر پایه حدس و فرضیات اشتباه است و منجر به وقوع اشتباهات جبران ناپذیر خواهد شد.
سخن پایانی
مجموعه کافه آموزشگاه دارای سابقه طولانی در خصوص برگزاری دوره های آموزشی فوق العاده در زمینه نصب سیستم های اطفای حریق، نصب انواع دزدگیر، نصب آنتن مرکزی، آموزش نصب سانترال و … می باشد. این آموزشگاه با ارائه دوره های اصولی به صورت عملی به افراد جویای حرفه و کار آموزش می دهد. بسیاری از افراد برای یادگیری مهارت های حرفه ای به فکر دریافت آموزش هایی تخصصی هستند. کافه آموزشگاه یکی از معتبر ترین آموزشگاه های کشور است که به صورت عملی نحوه نصب سیستم امنیتی مزبور را به کارآموزان آموزش می دهد. مدرک ارائه شده توسط این آموزشگاه معتبر و تحت نظارت سازمان فنی حرفه ای می باشد. افراد آموزش دیده پس از مدتی به عنوان نصاب ماهر مشغول به کار می شوند و یا می توانند به افراد دیگر آموزش دهند.
دیدگاهتان را بنویسید