لوله فلکسی چیست؟ + کاربرد های آن

در گذشته یکی از دغدغه های اصلی در هنگام استفاده از کابل های هادی، مقاومت پایین این کابل ها در برابر فشارها و ضربات ناخواسته در محیط کاری یا فرسایش های محیطی مانند نور آفتاب و تغییرات دمایی محیط بود. در طول زمان محافظ های متنوعی برای رفع این مشکلات طراحی شد که یکی از آن ها لوله فلکسی است.
این لوله با قابلیت هایی که داشت توانست به سرعت جای خود را در بازار پیدا کند. به طوری که هم اکنون یکی از محبوب ترین محافظ های کابل در سراسر دنیا به شمار می آید.
اما لوله فلکسی چیست؟ در چه مواردی کاربرد دارد؟ چند نوع از این لوله موجود است؟ چه ویژگی هایی این محافظ را از محافظ های دیگر متفاوت می سازد؟ و سوالات دیگر که در ادامه این مقاله پاسخ آن ها را پیدا خواهید کرد.

لوله فلکسی چیست؟
به زبان ساده لوله فلکسی که با نام لوله فلکسیبل به معنای “انعطاف پذیر” نیز شناخته می شود یک روکش محافظتی است که اغلب بر روی سیم ها و کابل های الکتریکی مورد استفاده قرار می گیرد تا مقاومت آن ها را افزایش دهد.
این لوله کانالی با مقطع گرد است که کابل های الکتریکی بصورت تنها و یا با کمک سیم فنری به داخل آن وارد می شوند.
کاربرد لوله فلکسی در کجاست؟
از این محافظ محبوب در صنایع مختلفی استفاده می شود. اما بیشترین کاربرد را در پروژه های ساختمان سازی دارد. ممکن است مسیر کابل های الکتریکی که معمولا از درون دیوار ها عبور می کند، پر پیچ و خم باشد و به کابل ها در طول مسیر ضربه وارد شود. لوله فلکسی با انعطاف پذیری بالایی که دارد علاوه بر حفاظت از کابل ها، آن ها را به آسانی از این مسیر ها عبور می دهد.
همچنین لوله فلکسی یکی از تجهیزات مورد استفاده در نصب دوربین های مدار بسته است. جایی که این لوله می تواند همراه با محافظت از سیم ها، نظم بیشتری به آن ها ببخشد.

علاوه بر کاربرد های بالا، لوله فلکسی در موارد زیر نیز مورد استفاده قرار می گیرند:
- تابلو های برقی
- سیستم های تهویه مطبوع
- اتصالات ماشین آلات و تجهیزات در کارخانه ها
- سقف کاذب
- ایستگاه های بنزین و گاز
- مسیر های انتقال داده
- محافظت از فیبر نوری
- سیستم های روشنایی
- نصب دوربین های مداربسته
انواع لوله فلکسی

لوله فلکسی روکش دار یا عایق
در ساخت لوله فلکسی عایق از یک روکش پلاستیکی PVC استفاده شده است که در برابر رطوبت و شرایط جوی مقاوم است. از این مدل بیشتر در محیط های بیرونی و سر باز استفاده می شود. برای مثال در نصب دوربین های مدار بسته بکار می رود.
لوله فلکسی بدون روکش
همان طور که از اسم این نوع لوله پیداست، روکش پلاستیکی PVC بر روی این لوله ها قرار نمی گیرد. البته این نوع لوله ها یک پوشش گالوانیزه دارند که لوله را در برابر رطوبت ایمن می سازد. اما استحکام این لوله ها نسبت به نوع روکش دار کم تر است. از مدل بدون روکش معمولا در محیط های داخلی و سربسته استفاده می شود. توصیه می شود تا از این مدل لوله ها در محیط های مرطوب استفاده نشود تا در دراز مدت دچار مشکل نشوید.
اندازه و سایز های مختلف
به دلیل محبوبیت زیاد لوله فلکسی و کاربرد های فراوان آن در زمینه های مختلف، این محصول در سایز ها و ابعاد مختلف تولید شده تا پاسخگوی نیاز های متفاوت شما باشد. این لوله ها در سایز های ۴، ۶، ۹، ۱۱، ۱۳، ۱۶، ۲۱، ۲۵، ۲۹، ۳۶، ۴۲، ۴۸، ۵۲، ۶۳، ۷۵ و ۱۰۰ میلیمتری، که سایز مقطع این لوله هاست، در بازار موجود هستند. شما می توانید بر اساس نیاز و محیطی که در آن کار انجام می دهید سایز مناسب را برای حفاظت از کابل ها انتخاب کنید.
مزایا
همان گونه که در ابتدای مطلب گفته شد، کاربرد لوله فلکسی در محافظت و نظم بخشیدن به کابل ها و سیم های رسانا است تا از آن ها در برابر عوامل آسیب زا حفاظت شود.
از مزایای این لوله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- انعطاف پذیری بالا که باعث می شود بتوانند در کمترین زاویه خم شوند.
- توانایی تحمل کشش ها و چرخش های بیش از حد در صورتی که لازم باشد.
- امکان تخلیه بار الکتریکی به زمین در صورت اتصال به زمین.
- استحکام و مقاومت قابل قبول در اثر برخورد ها و فشار های ناخواسته.
- مقاومت بالا در برابر سایش و ساییدگی.
- مقاومت در برابر عوامل محیطی مانند نور آفتاب و تغییرات دمایی.
اما همه مزایا و ویژگی های این لوله ها بسیار بیشتر از موارد ذکر شده است. همین مزایا باعث تمایز این لوله با دیگر لوله های محافظ شده است. اما بد نیست تا بعد از شناخت لوله های فلکسی و پاسخ به این سوال که لوله فلکسی چیست، درباره معایب این لوله ها نیز بحث کنیم تا شما با تمام ویژگی های آن آشنا شوید و این لوله را به صورت کامل بشناسید.
معایب
شاید بکار بردن کلمه معایب برای لوله فلکسیبل، کلمه درستی نباشد.! زیرا تنها عیبی که می توان از این لوله گرفت، مقاومت پایین در برابر فشار های بیش از حد سنگین و ضربات با نیروی بالاست. در این مواقع ممکن است دچار شکستگی یا آسیب شود و عملیات حفاظت از کابل ها به درستی صورت نگیرد. در این شرایط خاص، کاربران با هزینه بیشتر مجبور به استفاده از لوله های فلزی مقاوم می شوند.
البته باید توجه داشته باشید، که مقاومت لوله های فلکسی در برابر فشار های عادی قابل قبول است. شما با خیال راحت می توانید از آن ها استفاده کنید.

جمع بندی
در این مقاله سعی شده به تمام سوال های شما درباره لوله فلکسی پاسخ داده شود. تا در هنگام انتخاب محافظ مناسب برای کابل های خود با آشنایی کامل با این لوله ها، انتخاب مناسب تری داشته باشید. شما می توانید بر اساس نیاز خود و بودجه تعیین شده برای خرید لوله های فلکسی و همچنین محیط کابل کشی که مهم ترین نکته در انتخاب سایز و نوع لوله هاست، برای خرید این لوله اقدام کنید.
در انتها امیدواریم که این مطلب برای شما مفید واقع شده و اطلاعات مناسبی در اختیار شما قرار گرفته باشد.
دیدگاهتان را بنویسید