تفاوت CPU موبایل و کامپیوتر در چیست؟

اگر شما هم علاقهمند به دانستن تفاوت CPU موبایل و کامپیوتر هستید، تا انتهای این مطلب با کافه آموزشگاه همراه باشید. در این مقاله، ضمن اشاره به مفهوم CPU، به بارزترین تفاوتهای آن در گوشی و رایانه اشاره خواهیم کرد.
CPU چیست؟
برای این که از تفاوت CPU موبایل و کامپیوتر صحبت کنیم، ابتدا باید بدانیم که مفهوم CPU چیست و دقیقاً به چه چیزی اطلاق میشود؟ CPU که به صورت سی پی یو خوانده میشود، Central Processing Unit یا واحد پردازش مرکزی نامیده میشود. سیپییو، قطعهای الکترونیکی است که به عنوان هسته و مغز سیستمهای بزرگتری چون رایانهها، گوشیهای موبایل و نیز تبلت، لپتاپ و تلویزیون شناخته میشود.
وظیفه CPU پردازش تمامی اطلاعات سیستم و نیز کنترل این اطلاعات است. برای اجرای هر برنامه و فعالیتی در بستر موبایل، رایانه و سایر سیستمهایی که در برد الکترونیکیشان از سیپییو استفاده میکنند، ابتدا اطلاعات برای پردازش از حافظهای چون Ram به CPU میرسد. در واقع، پس از پردازش در سیپییو است که دادهها به مرحله اجرا میرسند. معمولاً CPU بر روی برد اصلی سیستمها، مثلاً بر روی مادربرد کامپیوتر تعبیه میشود و بسته به نوع سیستم، در ابعاد مختلفی قابل مشاهده است. طبیعی است که CPU تعبیه شده در برد موبایل به مراتب کوچکتر از CPU موجود در مادربرد یک کامپیوتر باشد.

علت وجود CPU در موبایل
اجازه بدهید پیش از آن که به تفاوت سی پی یو موبایل با کامپیوتر اشاره کنیم، به علت وجود سیپییو موبایل اشاره کنیم. چرا که وجود این واحد پردازنده در مادربرد کامپیوترها برای اکثر ما قابل درک است، اما برخی از افراد از وجود چنین قطعهای در موبایل شگفتزده میشوند!
به جرات میتوان گفت که گوشیهای موبایل به خصوص گوشیهای هوشمند امروزی، نمونهی کوچکی از یک سیستم رایانهی بزرگ هستند. چرا که تقریباً میتوانید کارهایی که با استفاده از کامپیوتر انجام میدهید را با استفاده از گوشی همراهتان انجام دهید. به عبارتی دیگر، تلفنهای همراه میتوانند تا درصد خوبی جایگزین مناسبی برای انجام وظایف کامپیوترها باشند. شباهت بین موبایل و کامپیوتر، به انجام وظایف یکسان ختم نمیشود. اگر قطعات داخلی و برد یک گوشی موبایل را با کامپیوتر مقایسه کنید، متوجه میشوید که بسیاری از قطعات این دو دستگاه الکترونیکی نیز با یکدیگر یکسان است. CPU یکی از همین نوع قطعات مشابه در برد الکترونیکی موبایل و کامپیوتر است. با این حال، با وجود تشابههای موجود، CPU کامپیوتر با موبایل تفاوتهایی نیز دارد که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.
پیشنهادی تیم تعمیرات موبایل: هرآنچه باید در مورد CPU بدانید
تفاوت CPU موبایل و کامپیوتر
در این قسمت میخواهیم به تفاوت CPU موبایل و کامپیوتر اشاره کنیم. به طور کلی، از تفاوتهای سیپییو موبایل و کامپیوتر، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ابعاد CPU
- معماری طراحی
- ولتاژ کاری سیپییو
- میزان انرژی مصرفی
- قدرت یا توان پردازش
- تعداد پینها
- حافظه Cache
- تعداد هستهها
- سرعت کلاک CPU
- نیاز داشتن یا عدم نیاز به اجزای خنککاری چون فن

تفاوت CPU موبایل و کامپیوتر در ابعاد CPU
به جرات میتوان گفت که بارزترین تفاوت CPU موبایل و کامپیوتر، تفاوت در ابعاد سیپییو است. فضای کوچک برد موبایل باعث میشود که CPU موبایل در ابعاد کوچکتری نسبت به سیپییو موجود در مادربرد کامپیوتر ساخته شود.
تفاوت CPU موبایل و کامپیوتر در حافظه کش
از دیگر تفاوت سی پی یو موبایل با کامپیوتر میتوان به حافظه کش CPU اشاره کرد. به طور کلی، حافظه Cache پردازنده یا حافظه پنهان پردازنده، بخشی از پردازنده سیستمهای رایانهای است که به جهت سرعت بخشیدن به زمان دسترسی به اطلاعات ذخیره شده در حافظه اصلی و نیز برای افزایش سرعت پردازش CPU، در پردازندهی این سیستمها مورد استفاده قرار میگیرد. سیپییو کامپیوتر که با عنوان سیپییو دسکتاپ نیز شناخته میشود دارای حافظه کش بهتری نسبت به پردازندههای موبایلی است. این موضوع به نوبهی خود به سرعت پردازش بالاتر در کامپیوتر منجر میشود. از همین رو، سرعت پردازش موبایل به مراتب کمتر از کامپیوتر است. البته، در حالی که وجود حافظه کش در پردازندههای کامپیوترهای مدرن ضروری است، پردازندههای موبایلهای امروزی هیچ حافظه کشی ندارند.
ولتاژ کاری CPU
دیگر تفاوت CPU موبایل و کامپیوتر در ولتاژ کاری سیپییو است. Vcore یا ولتاژ هستهی سیپییو، ولتاژ منبع تغذیهای است که به CPU اعمال میشود. اهمیت این ولتاژ در مقدار توانی است که واحد پردازنده مرکزی سیستم استفاده میکند. چرا که توان مصرفی سیپییو و در نتیجه مقدار گرمایی که تلف میکند، حاصل ضرب این ولتاژ است در مقدار جریانی که CPU میکشد. در حالت کلی، تلاش سازندگان سیستمهای کامپیوتری و نیز موبایلها بر کاهش ولتاژ کاری آنها است تا به این ترتیب میزان مصرف کلی توان، انرژی و در نتیجه گرمای تولیدی کمتر شود. به این ترتیب نه تنها هزینه کارکرد سیستم کاهش مییابد بلکه سرعت سیستم نیز بیشتر میشود. در مورد سیپییو که یکی از قطعات تولید کننده توان در رایانهها و موبایلها است نیز این قضیه صادق است. به عبارتی دیگر، با کاهش ولتاژ کاری سیپییو و در نتیجه کاهش حرارت اتلافی میتوان به سرعت پردازنده افزود.
با وجود تلاشهایی که برای کاهش میزان ولتاژ کاری کامپیوتر و موبایل صورت میگیرد، یک مقایسه کلی بین این دو سیستم نشان میدهد که ولتاژ کاری و در نتیجه توان مصرفی سیپییو موبایل به مراتب کمتر از CPU کامپیوتر است. چرا که با وجود تشابه وظایف بین کامپیوتر و موبایل، گوشیهای هوشمند پیچیدگیهای سیستمهای بزرگتری چون کامپیوترها و لپتاپها را ندارند. همچنین، قابلیت اعمال پیچیدهای که این سیستمهای بزرگ دارند را نیز ندارند. مثلاً شما نمیتوانید یک نرمافزار تخصصی مهندسی را به طور کامل با پردازنده موبایل اجرا کنید و خروجی بگیرید.
به طور کلی، تا قبل از عرضه پردازندههای پنتیوم MMX موبایل و کامپیوتر، مقدار ولتاژ کاری CPU تلفنهای همراه و رایانهها در حدود 5 ولت بود که البته با توجه به نکاتی که در ارتباط با دلایل کاهش ولتاژ پردازندهها گفته شد، ولتاژ پردازندههای جدیدتر با استفاده از نوعی فناوری به نام “تکنولوژی کاهش ولتاژ” به حدود 3.5 و حتی 3.3 ولت رسید. با این حال، در پردازندههای امروزی تلفنهای همراه همچون پردازندهی پنتیوم II، ولتاژ کاری 1.6 ولت نیز مشاهده میشود.
به طور کلی، امروزه بازهی ولتاژ هسته مورد نیاز برای سیپییو موبایل، عددی بین 0.9 تا 1.3 ولت است که این عدد معمولاً با معیارهای عملکرد پردازنده مشخص میشود. برای کامپیوترها نیز معمولاً عدد 3.3 ولت برای تغذیه CPU به چشم میخورد.
انرژی مصرفی CPU
همانطور که در بخش قبلی نیز اشاره شد، ولتاژ کاری کمتر در گوشی، باعث تفاوت CPU موبایل و کامپیوتر میشود. چرا که دستگاه با ولتاژ کمتر، توان و انرژی کمتری نیز تولید میکند. اگر چه این موضوع باعث کاهش مصرف برق و انرژی میشود اما به دلیل توان پردازش کمتر CPU موبایل، نمیتوان از گوشی به طور کامل انتظار عملکردی چون کامپیوتر را داشت. به خصوص این که برای کار با نرمافزارهای پیچیده، سیپییو گوشی قطعاً جوابگو نخواهد بود. بنابراین، نتیجهگیری کلی از این قسمت میتواند این باشد که پردازندههای کامپیوتر در حین این که مصرف انرژی بالاتری دارند، از توان بسیار بالاتری برای انجام کارهای پیچیده منطقی، محاسباتی و … برخوردار هستند. با این حال، گوشیهای موبایل از نظر زیستمحیطی مناسبترند اما، از توانایی کمتری برای پردازش کارهای پیچیدهتر برخوردارند.
تفاوت در طراحی CPU موبایل و کامپیوتر
دیگر تفاوت سی پی یو موبایل با کامپیوتر در طراحی CPU است. CPU موجود در مادربرد کامپیوتر، درون یک محفظه مجزا قرار گرفته است. به عبارتی دیگر، CPU با مادربرد یکپارچه نمیشود. این در حالی است که سیپییو گوشی با مادربرد یکی میشود. به عبارتی دیگر جزئی از برد اصلی است. همچنین، سیپییو موبایل دارای پینهای کمتری است. ابعاد CPU موبایل برای جانمایی در برد آن نیز به مراتب کمتر از ابعاد سیپییو رایانهها است.

هزینه تهیه CPU موبایل و کامپیوتر
مهمترین تفاوت CPU موبایل و کامپیوتر، در قیمت سیپییو است. معمولاً قیمت سیپییو کامپیوتر گرانتر از CPU موبایل است. چرا که ابعاد CPUهای مورد استفاده در کامپیوترها بزرگتر است. همچنین، زمانی که سیپییو کامپیوتر را خریداری میکنید، ممکن است CPU نتواند با اجزایی چون مانیتور، کیبورد و … به درستی لینک شود. بنابراین، برای عملکرد مناسب CPU ممکن است مجبور به تهیه اجزای جدیدی چون خرید کیبورد نو باشید! این مساله به نوبهی خود منجر به افزایش هزینه خواهد شد. این در حالی است که پس از خرید CPU موبایل، نگرانی از بابت مطابقت سیپییو با اجزای جانبی چون مانیتور وجود ندارد!
دیگر تفاوت سی پی یو موبایل با کامپیوتر
با وجود اشاره به تفاوتهای کلی، در این قسمت میخواهیم به دیگر تفاوتهای CPU کامپیوترها و گوشیهای همراه اشاره کنیم.
یک تفاوت CPU موبایل و کامپیوتر در معماری سیپییو است. معماری CPU موبایل بر پایهی ARM یا Advanced RISC Machine است. در حالی که معماری CPU کامپیوتر مبتنی بر x86 و یا x64 است. در واقع پردازندههای از نوع RISC در گوشیهای موبایل قادر به اجرای دستورالعملهای کمتر و سادهتری هستند. در حالی که CPU کامپیوتر با CISC کار میکند و به این معنا است که پردازنده رایانه در اجرای دستورالعملهای بیشتر و پیچیدهتر کارآمدتر است. بنابراین، پردازندهی CISC برخلاف RISC میتواند چندین عملیات را به طور همزمان اجرا کند.
از طرفی دیگر، معمولاً در کامپیوتر از چندین هسته استفاده میشود. به عبارتی دیگر، یک تفاوت CPU موبایل و کامپیوتر در تعداد پردازندههای موجود در برد الکترونیکی این دو سیستم است. این موضوع نیز خود با افزایش بیشتر توان در پردازندههای کامپیوتری و نیز گرمای تولیدی بیشتر در آنها نسبت به پردازندههای موبایل رابطه مستقیم دارد. از سویی دیگر، سیپییوهای کوچک موجود در موبایل معمولاً نیازی به استفاده از اجزای خنککاری ندارند، در حالی که ممکن است برای افزایش عمر مفید CPU در کامپیوتر، از سیستمهای خنککاری استفاده شود.
توصیه نهایی
به طور کلی میتوان نتیجه گرفت که سیپییوهای موبایل، قدرت و سرعت پردازش کمتری دارند. بنابراین، توصیه میشود که از CPU موبایل برای برنامههایی چون فایروال، دوربین مدار بسته CCTV، کنترل از راه دور، ارتباطات M2M و مواردی از این دست که به عملکرد پردازش پایینی نیاز دارند، استفاده شود.

کافه آموزشگاه
کافه آموزشگاه مجری برگزاری بیش از هشتاد دوره و کارگاه تخصصی تحت نظارت سازمان فنی حرفهای است. کارگاهها و دورههای آموزشی تحت نظارت کافه آموزش، شامل دورههای تخصصی مختلفی است. از جمله دورههای در حال برگزاری، دوره تخصصی تعمیرات موبایل، آموزش برق ساختمان، هوشمندسازی ساختمان، جریانکشی موبایل و آموزش Plc است. همچنین، میتوان به دورههای نصب آیفون تصویری، اعلام سرقت، نصب دوربین مداربسته، دربهای اتوماتیک شیشهای، درب ریلی و نیز اعلان حریق اشاره نمود.
ما در کافه آموزشگاه، دورههای متنوع و کاربردی را ارائه میدهیم. در همه این دورهها، از صفر تا صد به مطالب تئوری و عملی پرداخته میشود. بنابراین، آموزشها برای همگان مفید و کاربردی خواهد بود. همچنین، بازه زمانی برگزاری دورهها بسیار منعطف است و مناسب برای همه افراد- محصل و شاغل- خواهد بود. به طور کلی، زمانبندی برگزاری دورههای آموزشی همه روزه (حتی 5 شنبهها و جمعهها) از ساعت 9 صبح تا 9 شب است. برای کسب اطلاعات دقیق از زمان برگزاری هر دوره و همچنین دریافت مشاوره رایگان میتوانید با شماره 02188949711 تماس حاصل فرمایید.
دیدگاهتان را بنویسید