آموزش نحوه انتخاب فیوز ساختمان

مراقبت از سیمکشی ساختمان در برابر اضافهبار و نشتی امری حیاتی در حفظ سلامت افراد و ساختمان است. در واقع انتخاب فیوز ساختمان و استفاده از تجهیزات کوچکی چون فیوزهای AC و DC ایمنی لازم مدار در برابر اضافهبار را تأمین میکند. به عبارتی فیوزها پای ثابت تابلو برق هستند که متناسب با ولتاژ و جریان مدار از بروز اختلال و آتشسوزی ناگهانی پیشگیری میکنند.
برخلاف آنچه که میان مردم رایج شده است، فیوزها با مدارشکنها متفاوت هستند. فیوزها متناسب با انواع ولتاژ و جریان در صدها نوع مختلف طراحی و تهیه میشوند. ازاینرو انتخاب آنها امری تخصصی است که بنا به محل استفاده و هدف بهکارگیری صورت میگیرد. در واقع انتخاب فیوز ساختمان مسکونی و صنعتی امری تخصصی است که نیازمند آموزش و مهارت است.

فیوز چیست و چه میکند؟
آگاهی به سازوکار و عملکرد فیوز امری حائز اهمیت در انتخاب فیوز ساختمان است که سبب استفاده مفید از انواع آن میشود. فیوز یک قطعه الکتریکی کوچک اتوماتیک است که با قرارگیری در ابتدای مدارهای الکتریکی، از آنها در برابر نوسانات و فشارهای اضافی محافظت میکند. فیوزها علیرغم ساختار سادهای که دارند نقش بسزایی در کنترل جریان مدار و محافظت از لوازم و تجهیزات ایفا میکنند. ازاینرو به انواع مختلفی از آنها در منازل و ساختمانها نیاز داریم. تیغههای فلزی موجود در فیوزها بهمحض افزایش جریان و بروز اتصال کوتاه، ذوب شده و جریان اضافی را مصرف میکنند؛ بنابراین فیوزها را میتوان قطعه مقاومتی مدار نامید که جریان مازاد مدار را خنثی میکنند.

انواع فیوز ساختمان
هریک از انواع فیوز ساختمان مناسب استفاده در مدار خاصی هستند که جریان الکتریکی موجود را اصلاح میکنند. فیوزها با توجه با کاربرد، میزان مقاومت و ولتاژ اسمی دستهبندی میشوند. این قطعات الکتریکی بر اساس ولتاژ ورودی به دو نوع AC و DC تقسیم میشوند.
- فیوز AC: فیوزهای کوچک AC طی یک ثانیه حدود ۵۰ بار مدار را نوسانگیری میکنند، بنابراین هیچ جرقه و اضافهباری از آنها عبور نمیکند. این مدل فیوز بنا به سطح ولتاژ در دو نوع ولتاژ بالا و پایین استفاده میشوند.
- فیوز DC: فیوزهای DC بهمنظور رفع نوسان جریانهای با ولتاژ بالا، در اندازههای بزرگتر تهیه میشوند. آگاهی به این نکات انتخاب فیوز ساختمان مناسب را میسر میکند.

مدل های مختلف فیوز مینیاتوری کاربردی
انواع فیوزهای مینیاتوری یک انتخاب مناسب برای مدارهای ساختمانی هستند. انتخاب فیوز مناسب ساختمان از میان فیوزهای مینیاتوری به دلایل متعددی چون تنوع در سایزبندی، طراحی ویژه، عملکرد مطلوب و سطح مقاومت بالا امری هوشمندانه است. در واقع انتخاب این مدل فیوز برای مدار، احتمال اختلال و آسیب را به حد قابلتوجهی کاهش میدهد. باتوجهبه تنوع مدل و ساختار فیوزهای مینیاتوری هریک از آنها مناسب بخشی از ساختمان هستند. کاربرد برخی از این فیوزهای مینیاتوری به شرح ذیل است:
- فیوز مینیاتوری تیپ B: این مدل یکی از انواع فیوز ساختمان با قابلیت تحمل جریان قابلتوجه است. فیوزهای مینیاتوری در سیمکشی روشنایی و برقکشی تجهیزات منزل کاربرد گسترده دارند.
- فیوز مینیاتوری تیپ C: این مدل فیوزها انتخابی مناسب برای سیمکشی برق تجهیزات خانگی مناسب هستند. به طور مثال قراردادن این فیوزها در مدار تأمین برق کولرها و وسایل گرمایشی از اختلالات پیشگیری خواهد کرد.
- فیوز مینیاتوری تیپ D و K: این فیوزها دارای مقاومتی بیش از ۸ برابر جریان نامی هستند، ازاینرو در مصارف صنعتی کاربرد گسترده دارند.
- فیوز مینیاتوری تیپ Z: این مدل فیوز به دلیل حساسیت بالایی که دارد مناسب استفاده در مدارهای حساس بااهمیت بسیار بالا است.
ضرورت استفاده از انواع فیوز ساختمان
تأمین ایمنی و سلامت سیمکشی ساختمان، افراد ساکن ساختمان و لوازم و تجهیزات با انتخاب فیوز ساختمان آسان شده است. این قطعات الکتریکی ساده به راحتی با جذب اضافهبار از ایجاد اتصال کوتاه و حتی نشتی پیشگیری میکنند. استفاده از این قطعه بهظاهر ساده بهضرورت مدارهای الکتریکی بدل شده است. علت این امر، مراقبت از لوازمخانگی الکتریکی چون تلویزیون، یخچال، کامپیوتر و … است. باتوجهبه احتمال بالای آتشسوزی هنگام اتصال کوتاه مدار، استفاده از فیوز مناسب دیگر یک انتخاب نیست، بلکه یک قانون است.
گزینش فیوز مناسب ساختمان
انتخاب فیوز مناسب ساختمان و قسمتهای مختلف سیمکشی امری تخصصی است که طی دورههای آموزشی حرفهای آموزش داده میشود. باتوجهبه تنوع فیوزها، انتخاب هریک از آنها پس از بررسی محل استفاده بر اساس ولتاژ مدار، حداقل و حداکثر شدت جریان، دمای محیط و … صورت میگیرد. عوامل مؤثر در انتخاب یک فیوز به شرح ذیل هستند:
مدار AC یا DC
همان گونه که میدانید مدار AC همان مدار جریان الکتریکی مخصوص منازل مسکونی است که لوازم الکتریکی خانگی از آن تغذیه میکنند. تعداد بالای نوسانات این مدار، عملکرد فیوزها را تسریع میبخشند. ازاینرو فیوزهای کوچک و ساده هم امنیت مدار AC را تأمین میکنند. اما مدارهای DC برخلاف مدارهای خانگی، در تجهیزات برق قدرت ایجاد میشوند؛ بنابراین فیوزهای مخصوص جریان DC باید با شدت جریان بالای آن تناسب داشته باشند. تعدادی از فیوزهای مینیاتوری بزرگ نیز کاملاً مناسب این مدارها طراحی شدهاند.
جریان نرمال مدار
انتخاب فیوز مناسب ساختمان به میزان جریان معمولی مدار بستگی دارد. در واقع حداکثر و حداقل جریان مدار مدنظر در دمای ۲۵ درجه، معیار انتخاب فیوز مینیاتوری مناسب است. فیوز مناسب هر مدار AC باید دارای ۱۳۵٪ ظرفیت بیشتر از جریان نرمال باشد. رعایت این نکته هرگونه خطر احتمالی را بهآسانی رفع میکند.
ولتاژ مدار
باتوجهبه نحوه عملکرد فیوز در مدارهای الکتریکی، لازم است به میزان ولتاژ مدار و فیوز مدنظر دقت کرد. طبیعتاً ولتاژ فیوز مناسب هر مدار بیشتر از ولتاژ مدار مدنظر است. ولتاژ بالا سبب ایجاد مقاومت مطلوب و پیشگیری از آسیب به سیمکشی و تجهیزات میشود.
دمای محیط
با آگاهی به اینکه فیوزها در دمای بالا سریعتر از دمای نرمال یعنی ۲۵ درجه سانتیگراد ذوب میشوند، باید از فیوزهای با ولتاژ بالاتری استفاده شود. در واقع دمای معمولی محل نصب فیوز در ساختمان تعیینکننده آمپراژ فیوز است. فیوزها همانطور که به گرما حساساند در دماهای پایین نیز دیرتر از دمای استاندارد عمل میکنند. ازاینرو هنگام انتخاب فیوز ساختمان برای مکانی که سردتر از حالت معمول است، باید به آمپراژ آن توجه کرد. به طور مثال اگر یک مدار در حالت عادی به فیوز ۲ آمپر نیاز داشته باشد، برای همان مدار در دمای سردتر به فیوز ۲.۵ آمپر نیاز است. توجه به این نکته علاوه بر انتخاب صحیح فیوز، سبب عملکرد اصولی مدار میشود.
حداکثر مقدار جریان اتصال کوتاه
استفاده از فیوز مناسب مدار و در نتیجه پیشگیری از بروز نشتی و ایجاد اتصال کوتاه، نیازمند اطلاع از حداکثر جریان اتصال کوتاه است. بهعبارتدیگر میزان جریان تولید شده هنگام اتصال کوتاه در انتخاب فیوز برای ساختمان مؤثر است. اندازهگیری و تعیین این مقدار مسئلهای تخصصی است که توسط افراد مجرب صورت میگیرد. آنچه که هنگام انتخاب فیوز مناسب اهمیت دارد، تهیه فیوزی با آمپراژ بیش از جریان حداکثری مدار است. در واقع فیوز دارای آمپراژ بالاتر از جریان مدار از اتصال کوتاه و در نتیجه انفجار در مدار پیشگیری میکند.

انواع فیوز ساختمان بر اساس پل
یکی دیگر از نکات مهم هنگام انتخاب فیوز ساختمان، توجه بهتناسب پل فیوز و فاز برق است. در واقع هر فیوز متناسب با فاز جریان الکتریکی، عملکرد بهتر و مطلوبتری دارد که نباید از آن غافل شد. نحوه انتخاب فیوز مناسب ساختمان بنا به فاز و نول برق به شرح ذیل است:
- فیوز تک پل مینیاتوری مناسب اتصال به برق تکفاز است.
- فیوز دوپل مخصوص برق دو فاز دارای سیم فاز و نول است.
- فیوز سه پل مینیاتوری مناسب برق سهفاز با سه سیم فاز فاقد نول است.
- فیوز سه پل مخصوص برق سهفاز دارای سیم نول است.
- فیوز مینیاتوری چهار پل مناسب برق سهفاز دارای سیم نول است.
نتیجهگیری:
باتوجهبه اینکه سیمکشی برق ساختمان از مشاغل پردرآمد جامعه امروزی محسوب میشود، پس انتخاب فیوز مناسب ساختمان از مهارتهای الزامی این حرفه است. فراگیری مهارت برقکشی و بررسی مدارهای الکتریکی ساختمان به آموزش تخصصی برق ساختمان نیاز دارد. ازاین رو کافه آموزشگاه بهمنظور تربیت نیروی ماهر و متخصص، اقدام به تدریس این حرفه پردرآمد کرده است. آموزش حرفهای تحتنظر بهترین مربیان و ارائه مدرک معتبر از ویژگیهای شاخص این آموزشگاه است. اگر به دنبال فراگیری مهارتهای پردرآمد در مدت کوتاه هستید میتوانید جهت کسب اطلاعات لازم به سایت cafeamoozeshgah.com مراجعه نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید