معرفی انواع لنز های دوربین گوشی
در این بخش قصد داریم در مورد انواع لنز دوربین گوشی صحبت کنیم. امروزه اگر به دنبال خرید گوشی مناسب برای عکاسی باشید گوشی هایی را انتخاب می کنید که چند دوربین در قاب پشتی خود دارند. تعداد لنزهای گوشی های موبایل هر روز بیشتر میشوند. پس لازم است در مورد عملکرد هر یک اطلاعات لازم را داشته باشید. به طور کلی ۷ نوع لنز مختلف برای دوربین های گوشی وجود دارد که نمونه های آن در گوشی های مختلف مشاهده می شود. نمیتوانید همه این لنز ها را در پشت یک گوشی مشاهده کنید اما ترکیب آنها دوربین های گوشی های مختلف را به شما معرفی می کند.
لنز های مختلف دوربین های موبایل
اولین مورد از انواع لنز دوربین گوشی که در گوشی های موبایل یافت میشود لنز عریض می باشد. به این لنز ها اصطلاحاً Wide-angle گفته می شود. لنز بعدی که در گوشی ها مشاهده می شود از نوع فوق عریض است. این لنز ها با نام Ultra-wide-angleشناخته می شوند. از دیگر لنز ها میتوان به Telephoto و پریسکوپ(Periscope) اشاره نمود. یکی دیگر از لنزهای گوشی موبایل لنز تک رنگ است که به آن مونوکروم (Monochrome) گفته می شود. لنزهای ماکرو(Macro) لنز هایی که برای تشخیص عمق به کار می روند(ToF/Depth) نیز میتوانند در دوربین های گوشی موبایل وجود داشته باشند.
نقش فاصله کانونی در کیفیت عکاسی
هر یک از این لنز ها برای انجام کار خاصی تولید شدهاند. اگر بخواهیم در مورد کارکرد هر یک از لنز ها توضیحاتی را به شما ارائه دهیم ابتدا باید مفهوم فاصله کانونی را بدانید. در واقع فاصله کانونی فاصله ای بین وسط لنز دوربین و جایی است که نور به سنسور دوربین برخورد می کند. این فاصله بر حسب میلیمتر حساب میشود. اگر فاصله کانونی 45 میلیمتر باشد یک لنز را ۴۵ میلیمتری می نامند. به طور کلی هرچه فاصله کانونی کمتر باشد زاویه دید در دوربین بیشتر است. مثلاً لنز هایی که فاصله کانونی آنها ۲۴ میلیمتر باشد میتوانند تصاویری با زاویه دید ۱۲۰ درجه ثبت نمایند. اما هرچه فاصله کانونی بیشتر باشد زاویه دید کوچکتر اما قدرت زوم بالاتر است.
تفاوت اصلی انواع لنز دوربین گوشی همین فاصله کانونی می باشد. دوربینهای DSLR به شکلی طراحی گشته اند که از چند لنز با فاصله های کانونی متنوع استفاده می کنند. به همین دلیل از این دوربین ها می توان برای عکاسی در محیط های مختلف و از سوژه های متنوع استفاده نمود.
لنز عریض چیست؟
بیشتر گوشی های موجود در بازار یک لنز عریض یا واید دارند. در گوشی های قدیمی تر که از یک دوربین در آن استفاده میشد لنز دوربین از نوع واید بود. امروزه نیز که گوشی ها از چند دوربین تشکیل شده است مهمترین دوربین از نوع عریض می باشد. بیشتر دوربین های جلوی گوشی که با آن عکس های سلفی میگیریم هم از همین نوع لنز استفاده می کنند. فاصله کانونی کم یکی از ویژگیهای مهم لنز های واید محسوب می شود. این لنز ها حدود ۲۲ تا ۳۰ میلی متر فاصله کانونی دارند. پس می توانند تصاویر با زاویه دید بالا ثبت نمایند. از دوربین هایی که دارای لنز عریض یا واید هستند می توان برای عکاسی از منظره ها، عکس های روزمره و عکس های گروهی استفاده نمود. به همین دلیل از این لنز برای دوربین اصلی استفاده میشود.
لنز های فوق عریض
دوربین هایی که لنز فوق عریض دارند زاویه بسیار وسیعی داشته که زاویه آنها حتی از لنزهای واید نیز بیشتر است. استفاده از این دوربین ها به اندازه دوربین هایی با لنز واید مرسوم نیست و معمولاً از این لنز ها به تنهایی نمی توان استفاده نمود. گوشی هایی که از دو دوربین تشکیل شدند معمولاً یک دوربین عریض و یک دوربین فوق عریض دارند. با استفاده از این دوربین ها می توان سوژه های بیشتری را در یک عکس جای داد.
پیشنهاد ویژه کافه آموزشگاه: اگر که شما به حوزه موبایل و تکنلوژی علاقه مند هستید میتوانید به راحتی در دوره آموزش تعمیرات موبایل کافه آموزشگاه شرکت کنید.
همانطور که اشاره کردیم فاصله کانونی در انواع لنز دوربین گوشی متفاوت است. در دوربین های فوق عریض فاصله کانونی بین ۱۲ تا ۱۸ میلیمتر می باشد و به همین دلیل زاویه دید گسترده ای دارد. این دوربین ها می تواند تا زاویه دید ۱۲۰ درجه را برای شما فراهم نماید. ضعف این دوربین ها این است که زاویه گسترده باعث میشود تصاویری که با این دوربین ها ثبت می گردد حالتی تحریفشده داشته باشند. البته در گوشی های موبایل جدید این مشکل تا حدودی رفع شده است و تصاویر اصلاح شده به شما تحویل داده می شود.
کاربرد لنز تله فوتو در دوربین گوشی
در مقابل دوربین های فوق عریض در انواع لنز های دوربین گوشی دوربین هایی هستند که از لنزهای با نام تلهفوتو برای عکاسی استفاده می کنند. فاصله کانونی در این دوربین ها بسیار بیشتر از لنز های فوق عریض و عریض می باشد. در نتیجه این دوربین ها زاویه دید گسترده به ما نمیدهند. اما امکان زوم بیشتری را برای ما فراهم می کنند. به طور کلی دوربین هایی که از لنز تله فوتو استفاده می کنند می توانند دو تا سه برابر زوم داشته باشند. فاصله کانونی در لنز های تله فوتو حدوداً بین ۵۰ تا ۸۵ میلیمتر می باشد.
البته برخی از دوربین ها برای زوم بیشتر فاصله کانونی بیشتری دارند. به طور کلی اگر فاصله کانونی در دوربین اصلی گوشی ۲۶ باشد و همین فاصله در لنز تله فتو ۵۶ باشد یعنی لنز تله فوتو می تواند زوم دو برابری داشته باشد. با استفاده از لنزهای تله فوتو میتوان روی بخشی خاصی از تصویر فوکوس نمود. به همین دلیل از این لنز ها بیشتر برای عکس های پرتره کمک می گیرند.
استفاده از لنز پریسکوپ برای عکاسی
البته باید این نکته را در نظر داشته باشید که از میان انواع لنز های دوربین گوشی لنزهای تله فوتو همیشه برای بزرگنمایی مناسب نیستند. این لنز ها فقط می توانند تا سه برابر زوم کنند. برای زوم بیشتر باید از لنزهای پریسکوپ در دوربین استفاده شود. این لنز ها نوعی لنز متغیر بوده که در دوربینهای دی اس ال آر نیز مورد استفاده قرار می گیرند.
علت نامگذاری این لنز ها با نام پریسکوپ استفاده از فناوری قدیمی لنزهای تاشونده است. این لنزها به دلیل فضای زیادی که اشغال میکنند در گوشیهای هوشمند مورد استفاده قرار نمی گیرند و محبوبیت آنها کمتر است.
عکس های سیاه و سفید و رنگی
به طور کلی برای گرفتن یک عکس رنگی نور پس از برخورد به شی مورد نظر و برگشت به دوربین باید از یک آرایه فیلتر نوری با نام CFA عبور نماید. این سنسور فقط می تواند شدت نور یعنی کم بودن یا زیاد بودن آن را تشخیص دهد و توانایی تشخیص رنگ را ندارد. البته باید توجه داشته باشید که نقطه ضعف آرایه فیلتر نوری این است که بخش زیاد و مهمی از نور را انعکاس می دهد و به این دلیل کیفیت تصاویر کمتر می شود.
برای برطرف کردن این مشکل در دوربین های جدید از آرایه فیلتر نوری استفاده نمی کنند و عکس هایی که با این دوربین ها به صورت تک رنگ گرفته میشود وضوح و کیفیت بسیار بالایی دارد. سپس یک پردازشگر، تصاویری که با استفاده از لنز های تک رنگ گرفته شده است را با تصاویر گرفته شده توسط لنز های رنگی ترکیب نموده و یک عکس با کیفیت تولید می کند. استفاده از لنزهای مونوکروم برای افرادی که می خواهند عکس های سیاه و سفید ثبت کنند بسیار مناسب است. این لنز ها تصاویر را با کیفیت بسیار بالا و البته به صورت سیاه و سفید ثبت می نمایند.
عکاسی از فاصله نزدیک
اگر بخواهید از یک شیء از فاصله بسیار نزدیک عکاسی نمایید باید از لنزهای ماکرو از میان انواع لنز دوربین گوشی استفاده کنید. این لنز ها میتوانند از فاصله بسیار کم جزئیات بسیار زیادی را به شما نشان دهند. شاید به نظر برسد لنزهای ماکرو نیز مانند پریسکوپ و تله فوتو هستند و جزئیات زیادی را برای شما ثبت می نمایند اما باید در نظر داشته باشید که ثبت جزئیات توسط دوربین های ماکرو بدین شکل است که این لنز ها مانند یک ذره بین عمل نموده و خود تصاویر را برای ما بزرگنمایی می کنند و این عمل به خاطر فاصله کانونی صورت نمی گیرد. اگرچه بسیاری از افراد می خواهند که از نزدیک از اشیا مختلف عکاسی نمایند اما دوربین های کمی هستند که از لنزهای ماکرو استفاده می کنند. این لنزها بیشتر در گوشی های میان رده مورد استفاده قرار می گیرد.
لنزهای ToF یا تشخیص عمق
یکی دیگر از انواع لنز دوربین گوشی لنز تشخیص عمق می باشد. لنز های تشخیص عمق که به زمان پرواز نیز معروف هستند در واقع یک سنسور میباشند که برای ثبت اطلاعات از آن استفاده می شود. رزولوشن این سنسور ها حدود دو مگاپیکسل است. در واقع این سنسور یک نقشه سه بعدی از شی مورد نظر را برای شما ترسیم میکند که اطلاعات آن برای گرفتن عکس های با کیفیت در دوربین های دیگر نیز مورد استفاده قرار می گیرد. مثلاً برای گرفتن یک عکس پرتره باید سوژه مشخص شده و پس زمینه آن تار شود که این کار توسط دوربین های تشخیص عمق انجام میشود.
حال که انواع لنز دوربین گوشی را شناختید باید این نکته را مورد نظر قرار دهید که تعداد دوربین های زیاد یک گوشی به خاطر گرفتن عکس های با کیفیت می باشد. زیرا هر دوربین عملکرد خاص خود را داشته و میتواند جزئیات خاصی از یک شی را برای شما ثبت نماید. به همین دلیل تولیدکنندگان گوشی از میان ۷ لنزی که در بازار موجود می باشد ترکیب مناسبی از آنها را برای گوشیهای خود انتخاب میکنند. با استفاده از چند دوربین در یک گوشی می توان حالت های مختلفی از عکس را مانند عکس های پرتره، سه بعدی، تصویر برداری با لنز های عریض و فوق عریض و زوم کردن برای تصاویر را انجام داد. همچنین میتوان عکسهایی گسترده تر و با کیفیت بهتر را در فضاهای کم نور ثبت نمود.
دیدگاهتان را بنویسید